Újra hibridbúzák nyerték a termésfutamot

Újra hibridbúzák nyerték a termésfutamot (x)

agrarszektor.hu
Sőt, az abszolút verseny első három helyezését is elhozták a fajták előtt.

A GOSZ-VSZT-NAK Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek mindegyik éréscsoportjában búzahibridek adták a legnagyobb termést 2021-ben is. Ezzel ismét hozták a papírformát.

A SAATEN-UNION HYDROCK hibridje 9,53 t/ha eredménnyel lett a verseny abszolút győztese a közép- és középkései érésidejű őszi búzák összevont éréscsoportjában. Termésfölénye a csoportátlaghoz viszonyítva 113,9%. A kategóriában a tavalyi győztes HYWIN lett az idei második helyezett, szemtermése 9,15 t/ha. Ezzel a csoportátlagot 109,3%-kal haladta meg.

Abszolút sorrendben második lett a korai érésűek között versenyző HYFI, melynek 9,25 t/ha-os termése 107,3%-kal múlta felül kategóriájának átlagát. Ezzel idén is magabiztosan megnyerte a saját éréscsoportját.

Érvényesült a papírforma, hiszen a HIFI sorozatban már negyedik alkalommal volt képes a mezőnyt maga mögé utasítani. A HYWIN pedig a HYLAND hibridet váltotta a tavalyi fajtakísérletekben, és rögtön az első évben 9,53 t/ha eredménnyel megnyerte a saját éréscsoportját. Ezzel ígéretesen teljesítve legendás elődje nyomdokaiba lép, amely csúcstartóként 2010-2019 között hatszor lett abszolút győztes és hét alkalommal első a saját kategóriájában. A HYDROCK sem okozott igazán nagy meglepetést, mivel a hibridbúzák új generációjának képviselője, így könnyen tetten érhető benne a genetikai előrehaladás.

Az ország termőhelyeit jól reprezentáló 8 kísérleti helyszínen összesen 45 fajta és három hibrid mérette meg magát. A hibridek teljesítményének értékét tovább fokozza, hogy a vizsgálat körülményei a fajtáknak kedveztek, hiszen az alkalmazott technológia nem azonos a kifejezetten a hibridbúzákhoz javasolt termesztéstechnológiával. Sőt, hibridjeink az ideális vetésidejükhöz képest később kerültek elvetésre, emiatt is nehezített pályán versenyeztek.

Ha a saját szemével szeretné látni a SAATEN-UNION idei kalászoskínálatát, nézze meg a róla készült bemutató filmet a képre kattintva.

 

Varga Gábor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

 

 

 

(x)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!