Elképesztő pénzeket költ erre a magyar kutyafajtára az Agrárminisztérium: ez az oka

Elképesztő pénzeket költ erre a magyar kutyafajtára az Agrárminisztérium: ez az oka

agrarszektor.hu
Garibaldi, Molly, Csenge, Csipke és Csana a napokban lettek polgárőrkutyák, hiszen részesei annak a fajtamentő-mintaprogramnak, amelyet az Agrárminisztérium, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) indított még 2018-ban.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa a rendőrség Dunakeszin lévő Oktatási és kiképző Központjában a kutyák átadása alkalmával úgy fogalmazott: a kilenc magyar kutyafajtát leginkább úgy népszerűsíthetjük, ha megmutatjuk, mire is képesek. Az egyik különlegesen kedves kutyafajta a kuvasz, amely nemcsak szép, de hasznos is. Őrző, védő tulajdonságaikat kihasználva a kiképzett és levizsgázott kutyák a polgárőrök munkáját segítik majd. A kuvaszőr program keretében, a nagyragadozók távoltartása érdekében van olyan nemzeti park, amely villanypásztort biztosít, emellett kuvaszokkal erősíti meg az állatállomány védelmét.

A miniszteri biztos megemlítette, hogy a képzés költségeihez a minisztérium évente 1,5 millió forinttal járul hozzá, de a kuvasz és a többi magyar kutyafajta népszerűsítését más eszközökkel is segíti az agrártárca. A miniszteri biztos példaként jegyezte meg: az állam a magyar kutyafajták felett tenyésztői felügyeletet lát el, ingyenessé tette törzskönyvezésüket, emellett négy évvel ezelőtt a kilenc magyar kutyafajta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A Hungarikum Bizottság több pályázat kiírásával forrásokhoz segíti a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei Szövetségét. Összességében az elmúlt években erre a területre mintegy 60 millió forintot fordított az Agrárminisztérium.

Fotó: Fekete István

A most és a korábbi években kiképzésre átadott kutyák a polgárőrök munkájának segítése mellett a hungarikumokat is népszerűsítik. Kiállításokon, falunapokon, más eseményeken kicsik és felnőttek kedvencei ezen szép állatok. A kuvasznak nem csak múltja van, jövője is lesz - mondta V. Németh Zsolt.

Szabó Zoltán, az Országos Polgárőr Szövetség szakmai elnökhelyettese az eseményen azt hangsúlyozta, hogy a bűnmegelőzési munka során felmerült az igény arra, hogy kutya segítse a polgárőröket. Azóta beigazolódott, hasznos társa az embernek a kuvasz. A Polgárőrségnél minden évben pályázat útján választják ki azt az 5 egyesületet, amelyek alkalmasak arra, hogy a kutyákat felneveljék, kiképezzék és a polgárőrség kötelékébe állítsák. A kutyákat a MEOESZ vásárolja meg megbízható tenyésztőktől és ajánlja fel a Polgárőrségnek, az Agrárminisztérium kutyánként 300 ezer forinttal támogatja a programot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?