Rekordot döntöttek tavaly a magyar gazdák: soha nem költöttek még ennyit új gépekre

Rekordot döntöttek tavaly a magyar gazdák: soha nem költöttek még ennyit új gépekre

agrarszektor.hu
A modern mezőgazdaság számára a 21. században a megbízható technológia, a jó gépek, az ezekhez kapcsolódó a szaktudás, az információ a legfontosabb alapja az eredményes gazdálkodásnak. Azok a vállalkozások, amelyek beruháznak, fejlesztenek, a piaci pozícióikat erősítik - fogalmazott Feldman Zsolt, a Novara Coop Kft. új tököli telephelyének átadásán.

A tizenöt éve működő, mezőgazdasági gépek forgalmazásával és fejlesztésével foglalkozó cég telephelyátadóján az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság elmúlt években tapasztalt fejlődéséből a termelők mellett a gépforgalmazók is kivették a részüket, köztük a családi vállalkozásként működő Novara Coop Kft. is.

Feldman Zsolt az elmúlt év nehézségeire utalva azt mondta: a mezőgazdasági termelés 2020-ban sem állt le, ebben nagyon fontos szerepe volt azoknak a gazdálkodóknak, vállalkozásoknak, amelyek dolgoztak a földeken, és mindazoknak, akik el tudták őket látni munkagépekkel, alkatrészekkel, input anyagokkal. A megbízható gépek, a tanácsadás ma már elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodó költséget takarítson meg, eredményesen gazdálkodjon. Az, hogy az elmúlt években a magyar mezőgazdaság rendkívül sikeres időszakot tudhat maga mögött, abban ezeknek a vállalkozásoknak kulcsszerepe van. Ha pedig sikeres a mezőgazdasági termelés, akkor sikeres lehet az a hazai gépgyártó és gépforgalmazó közösség is, amely számukra biztosítja a gépeket és alkatrészeket.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020-ban minden nehézség ellenére új rekordot ért el a hazai gépforgalmazás. Az értékesített gépek, alkatrészek értéke elérte a 256 milliárd forintot. Mindebből közel 200 milliárd forintot új gépekre költöttek a gazdálkodók. Ebből jól látszik, hogy van hajlandóság, van forrás, erő és van jövőkép a magyar gazdálkodókban. Ha rekordév volt 2020, akkor felelősen remélhetjük, hogy 2021 újabb rekordot hozhat a hazai gép-és eszközértékesítésben. Hiszen annak révén, hogy a magyar kormány háromszorosára növelte az e fejlesztések forrásául szolgáló vidékfejlesztési program finanszírozását, az új, történelmi dimenziókat nyit az agrárium számára - fogalmazott Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium fejlesztési, beruházási pályázatokat írt és ír ki ezekben a hetekben, hónapokban. Az új pályázatok olyan új piaci lehetőségeket teremtenek a mezőgazdasági gépforgalmazók számára is, amellyel érdemes élni. Az állattartó telepeken anyagmozgató gépeket, gyepgazdálkodással összefüggő gépeket,a kertészek traktorokat, munkagépeket, permetezőgépeket, talajművelőket fognak a következő időszakban nagy mennyiségben és jó minőségben keresni a piacon - sorolta a következő hónapokban megnyíló pályázatok adta lehetőségeket az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!