Filléres trükk kertészeknek: így lesz garantáltan egészséges talajod szakember nélkül

Filléres trükk kertészeknek: így lesz garantáltan egészséges talajod szakember nélkül

agrarszektor.hu
Nagyon sok múlik azon, hogy milyen talajba ültetjük növényeinket, ugyanakkor nem minden kertész szán időt arra, hogy megfelelő közeget biztosítson az elültetett növények számára. Habár a különböző talajvizsgálatok drágák lehetnek, nem feltétlenül kell azonnal szakemberhez rohanni, hiszen akadnak olyan trükkök, amelyekkel mi magunk is megvizsgálhatjuk kertünk talaját. Összegyűjtöttük azokat az egyszerű, otthon is elvégezhető házi praktikákat, amelyekkel könnyedén leellenőrizhetjük termőföldünk minőségét, ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy növényeink jó helyre kerülnek majd.

Nem minden kertész tartja fontosnak, és szán időt a kert talajának vizsgálatára, pedig ha egészséges növényeket szeretnénk, ez a lépés elengedhetetlen - írja a balconygardenweb.com. A különböző talajvizsgálatok sokszor drágák lehetnek, nem feltétlenül van azonban szükség szakemberre az elvégzésükhöz, hiszen akadnak olyan praktikák, módszerek, amelyekkel mi magunk is leellenőrizhetjük termőföldünk minőségét, összetételét, textúráját, illetve pH-ját is.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Egyszerű, otthon is elvégezhető talajvizsgálatok

1. Tapintásteszt

Az otthoni talajvizsgálat során az első lépés minden esetben a tapintásteszt. Vegyünk a kezünkbe egy marék nedves, de nem vizes talajt a kertből, majd dörzsöljük szét a tenyerünkben. Ha sima textúrájú a föld, akkor iszapos, vályogos a talajunk, ha szemcsés érzetet hagy, akkor homokos, ha pedig ragadós a tapintása, akkor agyagos.

2. Nyomásteszt

A talajokat általában homokos, agyagos és vályogos kategóriákba sorolják. A homokos talaj általában gyorsan elvezeti a vizet, de nem tartja meg a nedvességet és a tápanyagokat, míg az agyagos talaj lassú vízelvezetésű, ugyanakkor tápanyagokban gazdag. Az ideális talajnak a vályogos tekinthető, ennek ugyanis a nedvességtartalma és a vízelvezető képessége is megfelelő a legtöbb növény számára. A nyomásteszthez vegyünk egy marék nyirkos, de nem vizes talajt a kertből, nyomjuk össze erősen, majd nyissuk szét a kezünket. Miután sikerült meghatároznunk a talajunk típusát, sokkal egyszerűbb lesz javítanunk a minőségén:

  • Ha a talaj megtartja a formáját és eltörik, amint egy kicsit megnyomjuk, akkor gazdag, vályogos talajjal van dolgunk.
  • Ha a talaj nyomás után megtartja az alakját, és nem törik szét, akkor agyagos talajunk van.
  • Ha nyomás után szétesik, amikor kinyitjuk a kezünket, akkor az azt jelenti, hogy homokos a talajunk.

3. "Gilisztateszt"

A giliszták jelenléte sokat elmond a talaj minőségéről és egészségi állapotáról, hiszen általában olyan hasznos baktériumok előfordulását jelzik, amelyek jó hatással vannak a termőföldre. Ássunk egy körülbelül 50x50 centiméter nagyságú lyukat a talajba, majd emeljük ki ezt a szeletet. Ha 8-12 giliszta is van egy ekkora cikkben, akkor az azt jelenti, hogy nagyon jó állapotban van a talajunk. Ha ennél kevesebb gilisztát találtunk, akkor valószínűleg nincs elegendő tápanyag, illetve szerves anyag a földben, ilyenkor tehát érdemes pótolni ezeket.

4. Vízelvezető képesség ellenőrzése

Érdemes ellenőriznünk a talajunk vízelvezető képességét is, ha ugyanis nem megfelelő, akkor az gyakran a növények pusztulását is okozhatja:

  • Ássunk egy 50x50 centiméter nagyságú lyukat a földbe.
  • Töltsük fel vízzel a lyukat, hagyjuk teljesen lefolyni, majd töltsük fel vízzel újra.
  • Ellenőrizzük folyamatosan, hogy mennyi időbe telik, amíg a víz teljesen felszívódik a talajba.
  • Ha a víz több mint 6-12 órán keresztül vezetődik el a talajban, akkor az valószínűleg rossz vízelvezetésű.

5. pH-teszt

A talaj pH-ja háromféle - savas, semleges, vagy lúgos lehet. Ha a ph-érték 7 alatt van, akkor savas, ha 7 felett, lúgos, ha pedig pontosan 7, akkor semleges talajról beszélünk. Habár a kertünkben található föld pH-ját mi magunk is meg tudtjuk mérni, ahhoz, hogy az eredményt kiértékeljük, illetve a szükséges tápanyagok esetleges hiányát megállapítsuk, szakember bevonására lesz szükségünk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!