Döcög a biodízelgyártás, nagyon kevés a repcemag

agrarszektor.hu
Nem laknak jól a német biodízelgyárak, éppen a legnagyobb beszállítóik hagyták cserben őket tavaly. Sem Franciaország, sem Lengyelország, sem Ukrajna nem hozta a szokásos formáját, de még mi, magyarok sem iparkodtunk a repceszállítmányokkal.

Franciaország volt az egyik leginkább aszálysújtotta tagállam 2018-ban. Így a németországi repcefeldolgozók 2018 júliusa és novembere között csak 443 ezer tonna repcemagot kaptak szomszéduktól, ami 27 százalékkal múlta alul a 2017. évi mennyiséget. Ezzel együtt Franciaország elveszítette az elsőszámú repcebeszállító pozícióját Németországban. Ugyanis Románia 19 százalékkal növelni tudta ideirányuló exportját, így 465 ezer tonnás szállítmányával elhódította a dobogó legfelső fokát.


Sajnos hazánkban is rosszabbul alakult a repcebetakarítás a vártnál. Németországi exportra mindenesetre csak a 2017. évi mennyiség harmada jutott. Holott normál esetben a negyedik legfontosabb kibocsátó államnak számítunk a németek irányában, nem okoz nehézséget 350-400 ezer tonna mag kiszállítása. Még ha más országok növelni is tudták ideirányuló kivitelüket, a legfontosabb beszállítókat nem tudták pótolni, így a német feldolgozók számára idén jóval kevesebb importmag áll rendelkezésre: csak 2,6 millió tonna repcét tudtak felhajtani a közösség belső piacán.

Hogy érzékeltessük a bajt: Németország jellemzően 5-5,5 millió tonna mennyiségű repcemagot importál ahhoz, hogy mintegy 9 millió tonnát dolgozhasson fel. Legnagyobb beszállítója, Franciaország jobb években 1-1,2 millió tonna repcével látja el szomszédja gyárait. Nagy repcekibocsátónak számít a térségünkben Hollandia és Ukrajna is, akár 500 ezer tonna leszállítására is képesek. Lengyelország nagyon hullámzóan teljesít, de jobb években a magyarokéhoz hasonló mennyiségű repcemaggal kopogtat a németeknél.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!