Újra Takács Géza lett a vetőmag terméktanács elnöke

agrarszektor.hu
Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) elnöke. Az agrárszakember a küldöttgyűlés tagjainak egyhangú döntése alapján 2023-ig láthatja el a szakmai szövetség elnöki teendőit.

A jövő nagy kihívás elé állítja a hazai kutató-fejlesztő szakembereket, mivel folytatódik a globális felmelegedés - húzta alá a terméktanács közleménye szerint Takács Géza. 2010 óta az öt legmelegebb évet mérték a Földön. Az innovatív növénynemesítéssel ugyanakkor elérhető, hogy a klímaváltozás miatti időjárási stressznek jobban ellenálló növényfajták kerüljenek a termelőkhöz, majd onnan az élelmiszerláncba - tette hozzá az elnök.

A szervezet küldöttgyűlése most újabb öt évre, 2023-ig szavazott bizalmat Takács Gézának. A tisztújításon a tagok Vida Gyulát, Cs. Nagy Istvánt és Földesi Lászlót alelnökökké választották meg.

A terméktanácsnak ma 884 tagja van. Az ágazat szereplői kiszolgálják a több mint 4 millió hektáros hazai gazdálkodás igényeit és több mint 100 milliárd forintos exporttevékenységet is folytatnak. Ezzel Magyarország a hatodik legnagyobb vetőmagexportőr a világon.

A 130 ezer hektáron zajló magyar vetőmag-előállítás értéke éves szinten 190 milliárd forintot tesz ki. A szektor vállalkozásai évente több mint 100 különböző fajbólcsaknem 1500 fajta vetőmagot állítanak elő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?