2024. május 9. csütörtök Gergely

Brazília mindenkori rekordra készül szójababból

agrarszektor.hu
A hír egy brazil piacelemző cégtől származik, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) becslése nem ennyire optimista. A betakarításnak és számvetésnek még messze nincs vége.

Bratzíliában március 30-ig a tervezett terület 71%-án végeztek a betakarítási munkákkal  jelezte az AgRural. A brazil piacelemző cég becslése szerint  a dél-amerikai államban idén mindenkori rekordot dönthet a szója termelése: 118,9 millió tonnát várnak, 4 százalékkal több termést, mint 2017-ben. Ha ez igaz, akkor az USDA 113 millió tonnás becslését is alaposan felülmúlják a brazilok, és idén fej fej mellett végezhetnek az USA-val a világ legnagyobb szójatermelője címért folytatott versenyben.

A szójabab pillanatnyi tőzsdei jegyzésein nem látszanak a Brazíliából érkező kedvező hírek. Itthon is változatlanul 120 ezer forint körüli  tonnánkénti áron vásárolnák fel - ha volna a piacon. A hazai termés kétharmada exportra kerül, elsősorban Ausztriába (a kivitel 70 százaléka). Az idén várható termőterület nagysága ágazati szakértők szerint 60-65 ezer hektár körül várható.

Betakarítás Brazíliában
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?