Az állam is vastagon benne van az áfacsalásokban

agrarszektor.hu
Az állami is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy virágzik az áfa csalással értékesített, olcsó külföldi tejek forgalma a magyar tejpiacon. A költségvetésből finanszírozott közétkeztetés 200-300 millió liter tejet használ fel évente, de ennek nagy része ágazati tapasztalatok szerint olyan ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) külföldi tej, amelyet áfa csalással dobnak piacra nagykereskedők. A szakmai elképzelések szerint jelentősen enyhítené a hazai tejpiaci válságot, ha a közétkeztetésben érintett állami vagy önkormányzati intézmények magyar tejet vennének.

Nagyrészt áfa csalással értékesített, olcsó külföldi UHT-tejeket fogyasztanak ma ágazati tapasztalatok szerint azok, akik részt vesznek a közétkeztetésben. A költségvetésből finanszírozott közintézmények - óvodák, iskolák, kórházak, vagy éppen honvédségi és időseket ellátó intézmények - évente 200-300 millió liter tejet használnak fel, amelynek jelentős része nyomott árú importtej.

A hasonló kategóriájú magyar termékeknél a behozott - elsősorban szlovák - UHT-tejek azért lehetnek jóval olcsóbbak, mert azokat döntően áfa csalással forgalmazzák nagykereskedők. Ezért az állam a közintézményeknél végeredményben sokszor olyan termékbeszerzéseket "finanszíroz", amelyek adóelkerüléssel jutnak piacra.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

A 200-300 millió literes, közétkeztetésben felhasznált tejmennyiség jelentős tételnek számít, mivel a mintegy 1,5 milliárd literes, éves hazai tejfelvásárlás ötödét teszi ki. Az irreális versenyhátrány a hazai piaci szereplőknek ma a korábbiaknál is nagyobb gondot okoz, mivel az orosz embargó és az uniós tejtermelési kvóták idei megszüntetése nálunk, illetve az egész EU-ban túltermeléshez vezetett. Ennek nyomán a magyar tejfelvásárlási árak tavalyhoz képest több mint 25 százalékkal, kilónként 75-76 forintra zuhantak, és a tejtermelés az uniós és hazai támogatások ellenére is elvesztette jövedelmezőségét .

Bár az idén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több illegális tejszállítmányt is kiszűrt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT) szerint az átfogó megoldást az jelenté, ha a fogyasztói tejek áfa kulcsa a mostani 18 százalékról 5 százalékra csökkenne. Emellett a szervezet is szorgalmazza, hogy az akár két-három millió embert is érintő közétkeztetésben a magyar tejet helyezzék előtérbe az állami és az önkormányzati intézmények, mivel ezzel is növelni lehetne az ágazat belföldi értékesítéseit az importtal szemben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?