2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

3 hektár alatt pályáztatás nélkül értékesíthet az NFA

agrarszektor.hu
Három hektárra nő az eddigi egy hektáros limit, ami alatt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA)pályázat nélkül értékesíthet földterületeket a földalap és az erdőgazdálkodás szabályozását módosító előterjesztés értelmében.

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint a módosítás a kisebb termelők számára is növelheti a versenyképességet. Indoklása szerint az érintett területek hazsnosítása gyakran megoldatlan. Hozzátette, az adásvételi szerződések megkötésük után nyilvánossá válnak, az egymillió forintnál értékesebb földterületek értékesítéséről pedig a Birtokpolitikai Tanács dönt.

A haszonbérleti szerződések meghosszabbítását továbbra is pályáztatni kell, azok automatikus meghosszabítását nem teszi lehetővé a módosítás, így Budai Gyula szerint kiszűrhetőek lesznek az olyan jellegű visszaélések, melyek eredményeként 2009-ben akár 15 évvel is meghosszabbították egyes nagygazdaságok földhasználati jogát.

Fontosnak nevezte azt a rendelkezést is, amely egységesíti a földalapról és az erdőtörvényről szóló jogszabályok erdőkre vonatkozó előírásait. Az osztatlan közös tulajdonban álló erdők esetében is pontosabb szabályok lépnek életbe, olyan esetekre, amelyekben az állam is rendelkezik tulajdonrésszel - mondta az államtitkár.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?