Terítéken az agrárbank

agrarszektor.hu
Jelenleg is vizsgálja a kormány az agrárbank felállításának lehetséges alternatíváit, lehetőségeit, feltételeit. Már idén várható a kedvezményes hitelprogramok kibővítése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium részvételével közös előterjesztés készült a kormány részére az agrárbank felállításának koncepciójára, tevékenységi körére vonatkozóan - válaszolta Fazekas Sándor tárcavezető Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére

Az MFB Zrt . számításai szerint egy új bank alapítása körülbelül egy-két évnyi időt igényel, költsége pedig a vidéki lakosság, illetve a gazdálkodók eléréséhez szükséges mintegy 100 fiók felállítását is magában foglalva nagyságrendileg 20 milliárd forintot tesz ki - közölte a miniszter.

A válaszból az is kiderül: a Vidékfejlesztési Minisztérium határozott szándéka, hogy a jövőben is tovább folytassa a kedvezményes hitelprogramok kibővítését-, feltételrendszereik még kedvezőbbé tételét. Az idén a tervek szerint a tárca elindítja az élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogramot és a termelői együttműködések finanszírozási helyzetének javítása érdekében bővíti a TESZ forgóeszköz hitelprogram kedvezményezetti körét.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által működtetett kedvezményes hitelprogramok és az Agrár Széchenyi Kártya Program keretében kihelyezett hitelek 55 milliárd forintot meghaladó együttes összege már jelentős részarányt képvisel az agrárvállalkozások 300 milliárd forintot meghaladó hitelállományán belül - fejti ki a miniszter a válaszban, hozzátéve, hogy ugyanakkor ezen eszközök katalizátoraként és kiegészítőjeként szolgálhatna az agrárbank.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?