Mégsem lesz termőföldadó

agrarszektor.hu
A számvevőszéki és költségvetési bizottság adótörvényekhez benyújtott módosító javaslata ellenére mégsem lesz termőföldadó.

A parlament hétfőn elvetette a javaslatot, miszerint a helyi önkormányzatok a telekadó tárgyi hatályát kiterjesztve megadóztathatják a termőföldet.
Az indítványtevő bizottság a telekadó fogalmi körét bővítette volna a szántóföldi területekre is, így a helyi önkormányzatoknak lehetőségük lett volna a közigazgatási határon belül lévő szántóföldekre, növénytermesztési földterületekre telekakadót kivetni 2013-tól - mondta Font Sándor (Fidesz), a mezőgazdasági bizottság elnöke az MTI-nek.

Font úgy véli, a javaslat - amit egyébként a Fidesz mezőgazdasági és vidékfejlesztési kabinetje teljes egészében elvetett - egyik célja az lett volna, hogy a közterületi utak javításához, az önkormányzatok pénzhiánya miatt inkább azok járuljanak hozzá, akik használják, azaz a gazdálkodók.

Hozzátette, a termőfölddel kapcsolatban semmiféle módosítást nem szeretnének tavaszig, hiszen készül a termőföldtörvény, amely kitér majd többek közt az uniós állampolgárok vásárlási tilalmának megszűnésére 2013-tól, illetve a genetikailag módosított növénytermesztés további megtartására. 

Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő szerint a módosító indítvány azért meglepő, mert a múlt héten a számvevőszéki és költségvetési bizottság kormánypárti többsége elfogadta a javaslatot - számol be a napi.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?