100 millió forint feletti kártérítéssel számolhatnak a GMO-ügyben érintett somogyi gazdák

agrarszektor.hu
A GMO-ügyben érintett gazdák szeptember végéig jelentkezhetnek kártérítésért, és összesen több mint 100 millió forintból gazdálkodhatnak.

 A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felmérései szerint Somogyban körülbelül 350 hektáron találtak génmódosított vetőmaggal szennyezett területeket, ami még mindig nem végleges adat, hiszen a 400 méteres védősávok miatt a kitárcsázandó terület még nagyobb lesz.
A kormány döntése szerint a károsult gazdák egységesen, hektáronként 360 ezer forintos kártérítést kaphatnak, ha kitárcsázzák a szennyezett növényeket, szeptember 30-ig jelzik a kárigényt, s így december 10-ig megkaphatják az összeget. Trenyik Tibor, a megyei növényvédő kamara elnöke elmondta, még mindig nem tudni biztosan, mi lesz a közvetlenül a szennyezett területek mellett gazdálkodó termelőkkel.

Tóth István, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság nyugalmazott igazgatója úgy véli, jóval korábban kellett volna ellenőrizni a vetőmagokat, még a forgalmazás idején, így elkerülhető lett volna a veszteség.

Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke szerint nincs egészen hivatalos adat, de szakmai körökben 350-450 hektárnyi szennyeződésről beszélnek. Legfőképpen belső- és észak-somogyi részek érintettek. Exner szerint "nem elég a jogszabályokat megalkotni, hanem az ilyen súlyos esetekben várható szankciókra a korábbinál jóval nyomatékosabban szükséges felhívni az érintett vállalatok, forgalmazók figyelmét."

További fontos kérdés a repce sorsa, nem lesz-e hasonló botrány, hiszen augusztus 20-a után indul a repcevetés, addig pedig a VM próbál mindent előre bevizsgálni - írja a sonline.hu.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?