2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Túl szigorú a méztörvény?

agrarszektor.hu
Ladányi Attila, az LMP vidékpolitikai szakszóvivője felszólította a Vidékfejlesztési Minisztériumot és a kormányt, hogy ne lehetetlenítsék el a méztermelőket.

A tiltakozás oka:
Magyarországon a kilogrammonkénti egy-két mikrogrammos antibiotikum-tartalom esetén is betilthatják a méz forgalmazását, miközben Nyugat-Európában a hatóságok tíz mikrogrammos határt állítottak fel. A politikus ezt túlzásnak tartja, ezért kiemelte, hogy a magyar méz kiváló minőségű, fogyasztása pedig nem jár egészségre káros veszélyekkel - írja az MTI.

Úgy gondolja, a magyar gazdákat tekintve a nemrégiben meghirdetett zéró tolerancia a mézzel szemben eltúlzott döntés, hiszen nem tudtak felkészülni erre a szigorú korlátozásra, így hatalmas kiesést jelent számukra. Ladányi hozzátette, hogy eközben a húsban, zsírban, tojásban, vesében vagy májban a tíz mikrogrammos antibiotikum-mennyiség tízszerese a hatóságilag megengedett. Hangsúlyozta, hogy ez egy közel húszezer családot eltartó, és éves szinten 25 milliárd forintot termelő ágazat.

Dr. Illés Zoltán környezetügyi államtitkár összetűzésbe keveredett az LMP-s politikussal és egy méhésszel, mivel ő kiáll a zéró tolerancia mellett, és úgy gondolja, "nincs épeszű ember, aki azt szeretné, ha az élelmiszerében szermaradvány lenne."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?