2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Termékdíj terhelheti az állati eredetű termékeket

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jövő év januárjától - az állati eredetű termékek esetében biztosan - termékdíjjal kívánja felváltani a húsvizsgálati és egyéb hatósági díjakat.

Ezt adók módjára szednék be - mondta Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. A minisztérium ezzel az ágazat versenyképességét kívánja javítani úgy, hogy ne csökkenjen a tárca bevétele. A jelenleg főleg a vágóhidakra háruló hatósági díjtételek arányosabban oszlanának el, ha abból jutna néhány ezrelékes felügyeleti termékdíj a kereskedelmi forgalomba kerülő állati eredetű termékek előállítóira is. A termékdíj mértékét meghatározó jogszabály előkészítés alatt áll. Kardeván Endre szerint a termékdíj a kereskedelmi forgalomba kerülő nagyobb mennyiségű árukra vonatkozna.


Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai sertésállomány drasztikusan lecsökkent. A belpiac igényeit ugyan ellátják a magyar termelők, de exportra már nem jut élő állat. A tárca célja, hogy fellendítse a hazai sertéságazatot. Erre csak úgy van lehetőség, ha a teljes magyar állomány eléri az úgynevezett négyes egészségügyi mentességet - magyarázta az államtitkár. Ezért 2012-re el szeretné érni hazánk a sertések Aujeszky- (álveszettség), valamint a PRRS-vírus mentességét.

Pozitívumként említette Kardeván Endre a keleti piacok felfutását. Április 25-étől például több exportálni szándékozó élelmiszer-ipari üzemet vizsgálnak át az oroszok. A piac fellendítése érdekében javasolt áfacsökkentést csak úgy érdemes bevezetni, ha csökkennek az árak, és a kereskedők nem nyúlják le a nyereséget.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02