Magyar-cseh egyetértés a KAP jövőjéről

agrarszektor.hu
Juraj Chmiel, cseh földművelésügyi miniszter-helyettes és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár áttekintette a KAP jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, egyetértve abban, hogy hogy az Európai Unió agrárköltségvetése ne csökkenjen, legalább a jelenlegi szinten maradjon 2013 után is.

A két politikus megállapította, hogy a nagygazdaságok támogatásának felső határáról illetve a limit feletti támogatás felhasználásáról nincs közös álláspont a tagállamok között - olvasható a kormany.hu oldalon.

Mindkét ország számára előnyösebb lenne, ha a KAP "zöldítése" a második, vidékfejlesztési pillérben szerepelne elsősorban, továbbá, ha nem járna a gazdák számára több bürokratikus szigorítással.

A tárgyaló felek szerint a meglévő uniós jogszabályok precízebb alkalmazása a cél, nem pedig újak alkotása, ez vonatkozik az aktív farmer fogalom bevezetésére is.

Csehország - akárcsak Magyarország - a kis és közepes vállalkozások támogatását szorgalmazza.

A termelői kiszolgáltatottság csökkentése összeurópai érdek, ezért ezt a kérdést európai uniós szinten kell kezelni, hangsúlyozta a két agrárpolitikus.

Juraj Chmiel egyetértett azzal a magyar szándékkal, hogy a tavalyihoz hasonló természeti katasztrófák kezelésére, a kockázati tényezők csökkentésére szükséges egy közös európai alap létrehozása.

A cseh földművelésügyi miniszter-helyettes a tárgyalás zárásaként ismertette a 2011 második felében a Visegrádi Négyek soros elnökségét ellátó Csehország agrár- és környezetvédelmi programját.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?