2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Spekuláció hajtja felfelé a búzapiacot?

agrarszektor.hu
A búza várható áremelkedésére játszó spekulációs vásárlások hajtják felfelé az árakat, mely mostanra 2 éves csúcsánál jár.

Mintegy 4 ezer tétellel, 25 ezerre nőtt február első hetében a chicagói árutőzsdén a búzára vonatkozó nettó long pozíciók száma - jelentette be az ANZ Bank (Australia & New Zealand Bank).

Nettó short pozíciót búzában elsősorban az aktívan kezelt befektetési alapok tartottak az utóbbi években, főként a kukorica, és szójabab short pozícióik fedezésére. Most azonban ezek az alapok is határidős búza vásárlásába kezdtek, miután bushelenként 8,63 dollár fölé kúszott a gabona ára.

A piacon eközben egyre többen fejezik ki aggodalmukat azzal kapcsolatban, hogy az áremelkedést a spekulációs vásárlások indukálják, melyet végső soron a szegényebb rétegek szenvednek meg az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt. A FAO élelmiszer-árindexe sorra dönti korábbi rekordjait. Nicolas Sarkozy a gabonapiaci spekulációt egyenesen fosztogatásnak, zsarolásnak nevezte, mely számos országban már zavargásokhoz vezetett.

A Nemzetközi Gyapottanácsadó Bizottság (ICAC) jelentése szerint azonban nem a spekuláció, hanem a kereslet-kínálat viszonya - a szűkös készletek, gyenge termés, egyre emelkedő kereslet és a dollár gyengülése - határozza meg a gyapot árát, mely szintén csúcsokat döntöget. Az ICAC adatai szerint ugyanis a new yorki tőzsdén 2010-11-ben a spekulatív, és a nem spekulatív nyitott pozíciók változása közel azonos volt, nem úgy mint 2008-ban, amikor inkább a spekulatív ügyletek hajtották fel az árakat.

Gyapot esetében a nettó long pozíciók száma 6000-rel, 71 ezer kontraktusra nőtt február első hetében az ANZ adatai szerint, de cukor esetében is hasonló tendencia volt megfigyelhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?