Czarnikow: ismét hiány alakulhat ki a cukorpiacon

agrarszektor.hu
Fennáll a veszélye, hogy a cukorpiacon negyedik egymást követő évben is hiány alakuljon ki - figyelmeztet jelentésében a Czarnikow - így további jelentős áringadozásokra kell számítani.

A világ egyik vezető cukorpiaci intézete, és egyben cukorkereskedésre szakosodott brókerháza, a brit Czarnikow legfrissebb jelentésében felülírta korábbi előrejelzését, miszerint az előző 3 év mintegy 30 millió tonnás cukorhiánya után a 2011-12-es gazdasági évben többlet alakulhat ki.

A társaság elemzője elmondta: 2010-ben az időjárási kockázatok jelentősen megnőttek - ausztrál árvíz, orosz szárazság - és várhatóan ez 2011-ben sem változik. A kereslet évi 2 százalékos emelkedése mellett, ha a kedvezőtlen időjárás miatt csak ekkora termés esik is ki, többletre már nem lehet számítani.

Sajnos egyéb tényezők figyelembe vétele miatt sem tudott a brókerház pozitívabb jövőképet festeni, ugyanis Brazília 2011-12-es cukornád termése is bizonytalan, mivel a termelők jelentős része az ajánlott öt évnél régebb óta nem képes megújítani az ültetvényét, melynek következtében csökkenthet a terméshozam.

Erre példa volt már a tavalyi év is, amikor Brazíliában - világ legnagyobb cukorexportőrének számító országban - az öregedő ültetvények terméshozama lecsökkent, és az időjárási viszontagságoknak sem állt ellen kellőképpen.

Ennek fényében a Czarnikow azt jósolja, hogy az árak idén is volatilisak maradnak, vagyis az idei év eleji stabil árak csalókák. Az év második felében ráadásul erős nyomás nehezedhet a cukorpiacra, amennyiben India fehércukor termelése nem hozza a várt szintet. India ráadásul a gazdasági év eddig eltelt részében sem exportált jelentős mennyiséget, köszönhetően az ott is csökkenő terméshozamnak.

Eközben a keresleti oldalon Kelet-Ázsia és a Közel-Kelet meglehetősen szűkös készletekkel rendelkezik, így nem kizárt, hogy 2011-ben hiány alakuljon ki cukorból.

A nyerscukor ára márciusi lejáratra hétfőn erősödéssel, 33,97 centen zárt fontonként, míg Londonban a fehér cukor ára némileg csökkent, így tonnánként 811,6 dolláron zárt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?