2024. május 12. vasárnap Pongrác

Nyugdíj lehetne a termőföldből

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását.

Horváth Gábor szerint meghatározott tulajdon-méretig - személyenként 15-30 hektárig - elővásárlási jogot kellene biztosítani a nyugdíj-előtakarékossági céllal termőföldet vásárlók számára.

Ki kellene terjeszteni a jelenleg 20 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási adókedvezményt. A spekuláció megakadályozására szigorú - 20-30 éves - időkorlátokat kell előírni az eladásra, illetve elő kellene írni az adókedvezmény visszafizetési kötelezettséget.

Azzal a feltételezéssel élve, hogy a magyar termőföld többsége nyugdíj-előtakarékossági célú befektető magánszemélyek tulajdona, akkor közel 400 ezer magyar ember lenne tulajdonos, amely tartós védelmet jelentene a külföldi tulajdonlástól. De 50 százalékos agrárpolitikai célú termőföld-tulajdonlással, és 50 százalékos nyugdíj-előtakarékosságival 200 ezer honfitársunk kapna lehetőséget - állítja Horváth Gábor. Ez pedig lényegesen több annál, mint amit a családi gazdasági kedvezménnyel - a 300 hektáros személyenkénti korlátot figyelembe véve - el lehet érni, hiszen ott csak 10-15 ezer fő a kedvezményezett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?