Tovább nőhet a francia búzaexport

agrarszektor.hu
A franciák ismét növelték az exportpiacra kerülő búzatermés prognózisukat, miután az EU legnagyobb gabonatermelő országa a legfrissebb adatok szerint 33 százalékkal többet értékesített exportpiacain, mint egy évvel korábban.

A francia mezőgazdasági kifizető ügynökség, a FranceAgriMer egy hónappal ezelőtt már 100 ezer tonnával megemelte az exportra kerülő búzamennyiségre vonatkozó előrejelzését, most pedig további 200 ezer tonnával növelte a mennyiséget, mely így eléri a rekord 11,8 millió tonnát.

A revízióra azután került sor, hogy a legfrissebb novemberi exportadatok szerint az EU-n kívüli országokba több, mint 1,5 millió tonnát értékesített Franciaország. A júliustól novemberig terjedő időszakban Egyiptomba 52 százalékkal több, 1,5 millió tonnát, Algériába 61 százalékkal több, 1,7 millió tonnát szállítottak a franciák, míg Marokkóba közel egymillió tonna búza került exportra.

Ennek eredményeként sok francia termelőnek külföldről kellett takarmánynövényt beszereznie: cirokot USA-ból, kukoricát pedig Ukrajnából szereztek be.

A malmi búza ára múlt héten, januári szállításra Párizsban ismét megközelítette a tonnánkénti 260 eurós szintet, ami 2 éves csúcsot jelent az azonnali kontraktusokat tekintve. Bruno Le Maire mezőgazdasági miniszter kedden elutasította az exportkorlátozás lehetőségét, lehűtve ezzel a piacokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?