Támogatások előfinanszírozása: tisztázódtak a részletek

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) közleményében az agrártámogatások előfinanszírozásához kapcsolódó eljárását aktualizálta, és tisztázza az ügyfél és a pénzügyi intézmények közötti finanszírozási kapcsolathoz kötődő bejelentési szabályokat.

Az MVH által nyújtott agrártámogatások esetében a gazdáknak lehetősége van arra, hogy a támogatás várhatóan megítélt összegét a bankok előfinanszírozzák.

A gazdálkodó a támogatás meghitelezésére finanszírozási kapcsolatot kezdeményezhet egy általa kiválasztott hitelintézettel. A szerződés megkötéséhez igazolni kell, hogy a gazdálkodó támogatási kérelmet nyújtott be az MVH-hoz. A bankok különböző mértékig finanszírozzák elő az összeget.

A Hivatal figyelmeztet, hogy egy gazdálkodóhoz csak egyetlen egy bankszámlaszám tartozhat, amely az MVH ügyfél-nyilvántartásában is szerepel. Kifizetés pedig kizárólag erre a nyilvántartott bankszámlaszámra történhet. A bank számára pedig az nyújt garanciát, hogy a gazdálkodó csak a hitelintézet hozzájárulásával változtathatja meg az MVH-hoz bejelentett számlaszámot, ezzel egyben biztosított a gazdának nyújtott hitel visszatérülése.

Az ügyfél-nyilvántartási rendszerbe bejelentett fizetési számlaszám módosítását az MVH abban az esetben fogadja el, ha a hitelintézet, illetve egyéb pénzügyi intézmény (pl. faktorcég) hozzájárult a módosításhoz és a bankszámla megváltoztatására vonatkozó megállapodást az MVH felé bejelentette az ügyfél és az adott pénzügyi intézmény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?