Oroszország nem kér a külföldi baromfiból!

agrarszektor.hu
Oroszország jövőre felére, 350 ezer tonnára csökkenti a baromfi behozatali kvótát, közölte Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes. Korábban a kormány 2011-re még 600 ezer, 2012-re pedig 550 ezer tonnás kvótát akart megállapítani, ezt csökkentették erőteljes mértékben.

A marha- és sertéskvótákat nem fogják csökkenteni, e területeken láthatóan nem olyan erőteljes az orosz termelés növekedése, hogy ezt szükségszerűvé tenné - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium Külhoni hírlevelében.

A sertés esetében a 2011-es év kvótáját 472 ezer tonnában határozzák meg, míg 2012-re 425 ezer tonna lesz. A fagyasztott marha elkövetkezendő kétévi behozatali limitje 530 ezer tonnában, míg a hűtötté 30 ezer tonnában lesz megállapítva.

Szintén bejelentésre került az is, hogy a szárazság sújtotta megyéknek nyújtandó állami segítség, mely 15 milliárd rubel, már december elején átutalásra kerül az illetékeseknek, majd 2011 első negyedévében további 5 milliárdot ad az állam.

A szárazság sújtotta régiók 21 millió tonnás takarmányhiányban szenvednek, ezt kell az államnak hatékony eszközökkel orvosolni. Többek között ez indokolja, hogy 2011. július elsejéig a gabonaexport- tilalom kérdését nem fogják felülvizsgálni.

Az Eurodon cég társtulajdonosa, Vagyim Vanyejev szerint az ország várhatóan két éven belül teljességgel önellátó lesz baromfitermékekből.

A Cserkizovó cégcsoprot vezérigazgatója, Szergej Mihajlov szerint import folytatása annál is inkább fontos, mert egyelőre az orosz termelés drágábban állítja elő a baromfihúst, vagyis a teljes behozatali tilalom nem érdeke az orosz fogyasztónak.

Az Orosz Hússzövetség elnöke szerint az nyilvánvaló, hogy a baromfitermelés növekedése jövőre is erőteljes lesz, igaz nem olyan mértékű, mint az idei évben (2011-ben 10%-ot jósol az idei 13%-al szemben). A termelésbővülés első számú akadályaként egyértelműen a szárazság miatti takarmánybázis csökkenést nevezte meg. Véleménye szerint a beruházási piac szereplői is óvatosabban fognak ebbe az ágazatba befektetni az idei kissé hektikusnak tekinthető importhelyzet alakulása miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?