2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Közép-Európa első fügeültetvénye hazánkban

agrarszektor.hu
A becsehelyi székhelyű Fügeliget Kft. ügyvezetője az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy sikerült hét hektáron bevetniük Közép-Európa első fügeültetvényét a Zala megyei Tormafölde határában.

Harcz Endre hozzátette, hogy ez első gyümölcsöket jövő nyárra várják, de az igazán jó termés három év után lesz tapasztalható. Az elmúlt napokban 500 facsemete került a helyére a szlovén határban található település közelében, de a tervekben szerepel, hogy jövő ősszel ezer újabb tővel gazdagodik az ültetvény.

A cég profilja is arról tanúskodik, hogy kifejezetten trópusi típusú növényekkel szeretnének foglalkozni, mivel a hazai piacon egyenlőre ismeretlen a füge, mint gyümölcs, szinte csak aszalt vagy szárított formában lehet vele találkozni. A cég viszont úgy tervez, hogy gyümölcs formában is lesz piaca a terméknek, melyet később többek között lekvár, illetve pálinka formában lehet feldolgozni.

Az új ültetvényhez a szükséges csemetéket meglévő, már termő fákról, dugványozással szerezték be, a biztonság kedvéért pedig több fajtát is elültettek. A hosszú, illetve rövidtávú terveik között pedig szerepel majd kivi, illetve datolyaszilva ültetése is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?