A bioetnol károsabb mint a benzin?

agrarszektor.hu
A bioüzemanyagok nagyarányú előállítása károsabb lehet környezetünkre, mint a hagyományos üzemanyagok, mivel jobban gyorsítja az éghajlatváltozást - olvasható egy Brüsszelben hétfőn közzé tett környezetvédelmi jelentésben, írja az MTI.

Bizonyos, hogy az Európai Unió célkitűzéseiben szerepel , hogy tagállamaiban 10%-ra emelkedjen a bioetanol részaránya az évtized végére. A tanulmányban ezt vizsgálva arra következtettek, hogy eme cél eléréséhez 9,5%-os emelkedésre van még szükség, ami maga után vonja a gabonafélék termesztésének növekedését is, mivel ezek 90%-a gabonából készül.

A tanulmány arról tudósít, hogy 81-167%-kal emelkedik majd a széndioxid-kibocsájtás a következő 10 évben, és az a bioüzemanyagok részarányának növekedésével van egyenes arányban. Nem emelkedne az érték, ha maradnánk a jelenleg is használt fosszilis anyagok, ugyan ilyen mértékű alkalmazásánál.

A jelentésben ezt a fajta káros hatás emelkedést azzal magyarázzák, hogy a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló növények termesztéséhez nagyobb területeket kell szántóföldi növénytermesztés alá vonni, mely azzal jár együtt, hogy a klímaváltozás lassításában nélkülözhetetlen erdőterületek kivágását eredményezik. Ráadásul mivel az európai országok közül többen importált alapanyagokból fog előállítani adalékokat, közvetve veszélybe kerülnek trópusi erdőségek is.

Sajnos ez a fajta törekvés a szegények élelemhez jutásában is akadályozó lehet, mivel a gabonatermesztés célja más prioritást kap, így új típusú kihívásokat eredményezhet - vélekedik a tanulmány.

Erre az Európai Unió illetékesei úgy reagáltak, hogy a terméshozam javításával illetve a mezőgazdasági termelésből kivont területek hasznosításával el lehet azt érni, hogy az erdőterületekhez csak nagyon minimálisan, szinte észrevehetetlenül nyúljunk hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?