2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Örvendhetnek a borászok: megjött a brüsszeli engedély

agrarszektor.hu
Brüsszel engedélyezte a borászoknak, hogy feljavítsák mustsűrítménnyel boraikat. Erre azért van szükség, mert az idei évben olyan kevés volt a cukor a szőlőben, hogy a borokban kevés alkohol alakulna ki, mely azok eltarthatóságát és minőségét is rontotta volna.

A Hegyközségek Nemzetközi Tanácsa hírül adta, hogy EU Bizottsága engedélyt adott a borkészítés szabályaitól való eltérésre, tíz kérvényező országnak, így a holland, brit, dán, belga, német, osztrák, szlovák, cseh, szlovén és magyar borászok az előírtnál nagyobb mértékben javíthatják fel termékeikben a cukorfokot.

Ez a rendelet minden 2010-ben szüretelt szőlő mustjára, részben erjedt mustjára és még erjedésben lévő új borára érvényes. Fontos, hogy ez a rendelet az Official Journal of the EU-ban történt kihirdetésre, és a hirdetmény megjelenését követő harmadik napon lép életbe. Ráadásul az így feljavított borokban az alkohol nem haladhatja meg a 12,5%-ot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?