2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mikor jelentsük be a káreseményt?

Agro Napló
Az őszi betakarítású növényekre (kukorica, napraforgó, szántóföldi zöldségek stb.) való tekintettel a kárbejelentésekkel kapcsolatosan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet 15 napos határidőt szab meg a kárbejelentés megtételére.

Aszály, belvíz, téli fagy vagy mezőgazdasági árvíz esetén (itt az időjárási jelenség nem köthető egyetlen naphoz, hanem egy időszakot takar, ezek az ún. tartam káresemények) a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének, azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik (ettől a naptól számítódik a +15 nap).

Felhőszakadás, jégeső, tavaszi fagy, őszi fagy vagy vihar esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik. Ezek az ún. pontszerű káresemények. Itt a káresemény jól beazonosítható, egy adott naphoz kötődik (ettől a naptól számítódik a +15 nap).

A 15 napos határidőt egyetlen tényező módosíthatja (leszámítva a 4. § (1a) bekezdést) az pedig a betakarítás ténye/terve. Erre vonatkozóan a Rendelet 4. § (4) bekezdése az irányadó:

„4. § (4) A használatban lévő termőföldön az (1) bekezdés szerinti kárbejelentést legkésőbb a tervezett betakarítás vagy a károsodással érintett terület más növénykultúrával való hasznosítását megelőző talaj előkészítés előtt tíz nappal kell megtenni.

A kárbejelentést aszály esetén legkésőbb tárgyév szeptember 30-ig kell megtenni.

Azaz, ha a termelő betakarítást tervez, akkor a bejelentésre rendelkezésre álló határidő nem 15 nap, hanem csak 10 nap. Ebben az esetben a kárbejelentés megtételének dátuma a betakarítás tervezett időpontjától függ. A sürgős betakarítás, vagy a terület kármentése esetén javasolt az illetékes Kormányhivatalt értesíteni és kérni a szemle lefolytatását.

A NÉBIH (Mezőgazdasági Igazgatási szerv) tájékoztatása szerint a betakarítás követő/betakarítással egy időben tett  kárbejelentések elutasításra kerülnek, mert sem a hozamcsökkenés mértéke, sem a káresemény bekövetkezése, sem pedig a kultúra (kivéve az álló kultúrák, szőlő/gyümölcs) esetében objektív megállapítás nem tehető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Hatékony a jégkármérséklő-rendszer

Az eddigi káradatok igazolják a jégkármérséklő-rendszer hatékonyságát, nagyságrendekkel csökkent a jégkár a mezőgazdaságban – közölte az agrárminiszte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!