Fókuszban Jász-Nagykun-Szolnok megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A huszonkilencedik rész fókuszában Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

 

Gazdasági szervezetek

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyei székhellyel 2016. június végén 55 930 gazdasági szervezetet tartottak nyilván. A szervezetek 93%-a vállalkozás volt, számuk kissé bővült az egy évvel korábbihoz képest.
  • A vállalkozások 81%-át önálló vállalkozók, 19%-át a társas vállalkozások adták. Az önálló vállalkozók száma bővült, a társas vállakozásoké ugyanakkor 3,6%-kal visszaesett. A társas vállalkozások között legelterjedtebb korlátolt felelősségű társaságok és betéti társaságok száma egyaránt csökkent, és a szövetkezeteké is mérséklődött (3,0%-kal).
  • Az önálló vállalkozók 44%-át mellékfoglalkozásúként, 31%-át főfoglalkozásúként, 25%-át pedig nyugdíjasként regisztrálták.
  • A megyei gazdasági szervezetek közül 2016. június végén 814 állt felszámolás, 223 kényszertörlés alatt.

Beruházás

  • A megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2016 I. félévében 35,6 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron az előző év azonos időszakára jellemző háromnegyedét. A fejlesztések döntő hányada a versenyszféra ágazataiba irányult.
  • A megyei invesztíciók 58%-át jelentő feldolgozóipari beruházások a 2015. I. félévihez viszonyítva 6,7%-kal csökkentek. A versenyszféra további ágazatai közül növekedett a beruházási teljesítményérték a mezőgazdaság, a kereskedelem, gépjárműjavítás, a szállítás, raktározás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató ágazatokban, ugyanakkor visszaesett az építőiparban, a tudományos és műszaki tevékenységben, az ingatlanügyletekben.
  • A közigazgatásban, az oktatásban és a túlnyomórészt szintén a közszférába tartozó egészségügyi szolgáltatásban kevesebb fejlesztés valósult meg, mint 2015 azonos időszakában.
  • A beruházások 70%-a gépekre, berendezésekre, járművekre, 27%-a épületek és egyéb építmények építésére irányult, 3%-ukat egyéb célokra fordították.

Turizmus

  • 2016 I. félévében Jász-Nagykun-Szolnok megye kereskedelmi szálláshelyein 78 ezer vendég 213 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 6,1%-kal, a vendégéjszakáké 9,6%-kal több volt, mint az előző év azonos időszakában. A vendégek közel kilenctizedét adó belföldiek vendégéjszakáinak száma 8,1,%-kal, a külföldieké 16%-kal növekedett.
  • A külföldiek közül a legtöbb vendégéjszakát a Németországból, Lengyelországból, Romániából és Ausztriából érkező vendégek töltötték el, akik együttesen a külföldi vendégforgalom kétharmadát adták.
  • A vendégek 55%-a a szállodák, 7,0%-a a panziók szolgáltatásait vette igénybe. A kereskedelmi szálláshelyek 2016 I. félévében 1,1 milliárd forint bruttó szállásdíjbevételt értek el, folyó áron 14%-kal többet, mint 2015 azonos időszakában. A szállásdíjbevétel 70%-a a szállodákban realizálódott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!