Kétféle dolgozó hiánycikk a magyar mezőgazdaságban: aki dolgozni tud és akar
Az állat- és növénybetegségek okozta nyomás mellett óriási kihívás Magyarországon a dolgozni tudó és akaró munkaerő hiánya is.
Az állat- és növénybetegségek okozta nyomás mellett óriási kihívás Magyarországon a dolgozni tudó és akaró munkaerő hiánya is.
Mostanra mindenki számára bebizonyosodott, hogy már nem működnek azok a módszerek, amiket 10-20 éve alkalmaztak a gazdák.
Az agrárium jövője azon múlik, mennyire tudjuk hatékonyan és takarékosan felhasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A világ gazdasági és kereskedelempolitikai térképe alapjaiban rajzolódik át és ez Magyarországra is hatással van.
Hogy miként segítheti mindez az agrofood szektor vállalkozásait, kiderül az Alapvetés podcast eheti epizódjából.
A bankokat sokan csak hitel vagy befektetés miatt keresik fel, holott a szektorban felhalmozott tudás ennél lényegesen többre adna lehetőséget.
Az adminisztráció csökkentéséhez elengedhetetlen a digitalizálás, az egységes borászati informatikai rendszer bevezetése.
Magyarországon is megjelent a digitalizáció új szintje: a mesterséges intelligencia nem csak lát, hanem ért is.
Lengyelország számára a termelői együttműködés és a jól működő szövetkezeti modell meghatározó erőforrás.
A FoodTechShow-n 47 kiállító mutatta be legújabb gépeit és digitális megoldásait az élelmiszeripar fellendítésére.
Elemzésekkel, pályázati tanácsadással és AI-asszisztenssel segítené az MBH a termelőket.
A következő időszakban további növekedés várható a drónok elfogadottságában és alkalmazásában a mezőgazdaság területén.
Friss adatok szerint a nagyvállalatok több mint fele finanszírozná uniós forrásból a nagyberuházásait.
Az összetett fejlesztések az árakat is megemelik, így felmerül a kérdés, lesz-e rájuk kereslet.
Míg az automatizálás a gyártás folyamatát segítette, az AI a stratégiát teszi hatékonyabbá, a jövő előrejelzését ígéri az élelmiszeriparnak is.
A szakemberek szerint a mesterséges intelligencia és a digitalizáció nagy segítséget fog tudni nyújtani a termelőknek.

Az olajbogyó útja a fától az asztalig több kémiai folyamaton megy keresztül, amelyek során az eredetileg keserű termés fogyaszthatóvá válik.
A szarvasmarha ágazat termelői összesen 3,8 milliárd forintnyi hazai forrásból kapnak támogatást.
A legfrissebb jelentés szerint 2025-ben felélénkült a mezőgazdasági gépek piaca Magyarországon.
A kártevők mellett újonnan megjelenő gyomfajok, a gyomirtási technológiák folyamatos változása és a mikotoxin-szennyezés is nehezíti a kukoricatermesztést.
A fagy- és aszálykár, valamint a sertéspiaci túlkínálat ellensúlyozása érdekében újabb eszközzel segítik a gazdálkodókat.