Feldman Zsolt: a kiélezett mezőgazdasági piaci helyzetben fontos a gazdálkodók segítése

Agro Napló
Fontos, hogy a gazdálkodók időben, és megfelelő mennyiségben kapjanak segítséget – hangsúlyozta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Abból az alkalomból, hogy megkezdődött a mezőgazdasági közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése az államtitkár elmondta, a támogatások azért is járnak a gazdálkodóknak, mert sok olyan kötelezettséget vállalnak, szabályt tartanak be, amelyek csökkentik bevételüket, jövedelmezőségüket.

Az államtitkár szólt arról, hogy az idén a gazdálkodók pénzügyi helyzete a tavalyi aszályos év, és az Európába zúduló ukrán termények miatt feszültté vált, a mezőgazdaságban is csillagászati magasságokba emelkedtek a költségek az európai háborús szankciópolitika miatt.

Ismertette, hogy a fizethető előleg maximumát, 70 százalékát utalják a gazdálkodóknak. Példaként említette, hogy alaptámogatás keretében egy gazdálkodó mintegy 38 ezer forintot kap hektáronként. Az idén a kis- és közepes gazdaságok számára új területalapú támogatási konstrukció indult, ennek keretében a gazdálkodó hektáronként az első 10 hektár után mintegy 22 400 forintot, majd ezt követően további mintegy 12 300 forintot kap 150 hektárig – értesült a közleményből az Agro Napló.

Feldman Zsolt jelezte, az év végéig 277 milliárd forintot fizetnek ki, első körben ezen a héten 74 ezer gazdálkodóhoz jut előleg, az idén nemcsak a szántóföldi növénytermesztőknek tették lehetővé az előleg hozzáférési lehetőséget, hanem több állattartónál és a kertészeti ágazatban is.

Az államtitkár elmondta, más finanszírozási eszközökkel – például az alacsony kamatszint mellett elérhető Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióval, és a Magyar Fejlesztési Bank államilag támogatott hitelprogramokkal – is igyekeznek segíteni a gazdálkodók pénzügyi helyzetén.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az idén 750 milliárd forintot fordítanak különböző beruházások, agrárkörnyezetgazdálkodás támogatására a vidékfejlesztési programban.

„Soha akkora volumenű forrás nem állt rendelkezésre az agrárium számára, mint most, ugyanakkor soha olyan nehézségekkel nem küzdött az ágazat az elmúlt harminc évben, mint most a tavalyi aszály és az ukrán gabonahelyzet miatt” – fogalmazott az államtitkár.

Feldman Zsolt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a magyar agrárium finanszírozása folyamatos és biztonságos, az előleg pedig sok kis- és közepes gazdaság számára az életben maradás alapját fogja jelenteni.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!