Durva zivatarok csaphatnak le az országra: térképen mutatjuk, mi várható

Durva zivatarok csaphatnak le az országra: térképen mutatjuk, mi várható

agrarszektor.hu
A HungaroMet Zrt. az ország nagyobb részére, 12 vármegyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a zivatarveszély miatt. Mint írták, a déli óráktól a Dunától keletre, délután pedig az ország északnyugati határa közelében is előfordulhatnak zivatarok.

Május első vasárnapján általában sok napsütésre lehet számítani a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett, de a déli óráktól elsősorban a Dunától keletre - kiemelten a Tiszántúlon, Borsod, valamint a Bükk térségében - lehet számítani elszórtan zivatarok kialakulására, de délután néhány zivatar az északnyugati határ közelében is előfordulhat - olvasható a met.hu oldalán.

A HungaroMet Zrt. a zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. Mint írták, a zivatarokat átmeneti viharos (~60-70 km/h) széllökés és kisebb méretű jég (< 2-3 cm) kísérheti. A késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység, de északkeleten még hajnalban megdörrenhet az ég.

Forrás: HungaroMet Zrt.Forrás: HungaroMet Zrt.

Hétfőn napközben északkeleten néhol alakulhat ki zivatar. Estétől már inkább északnyugaton, valamint az északi határ közelében alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket szélerősödés, kisebb méretű jég kísérhet. A hétfői napra ezért Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A zivatarveszély miatt a HungaroMet Zrt. keddre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?