Megszólalt a cégvezető: a műtrágya lesz az új orosz csodafegyver?

Megszólalt a cégvezető: a műtrágya lesz az új orosz csodafegyver?

agrarszektor.hu
Aggasztónak látja az európai műtrágyahelyzetet a Yara International vezérigazgatója. Svein Tore Holsether szerint Európa függővé válhat az orosz műtrágyától, éppen úgy, ahogy az korábban a földgáz esetében már tapasztalható volt.

A növények növekedése szempontjából fontos nitrogénműtrágyákat földgáz felhasználásával állítják elő, és Oroszország egyre többet exportál belőle Európába - jelentette ki Svein Tore Holsether. A szakember szerint az oroszok ezzel pedig lényegében ki tudják váltani az Európai Unió által betiltott földgázexport egy részét - írta meg a Financial Times. A Yara International vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy

a műtrágya az új földgáz. Paradoxon, hogy miközben a cél Európa Oroszországtól való függőségének csökkentése, most alvajáróként adjuk át Oroszországnak a kritikus élelmiszeripar és műtrágyázás feletti hatalmat.

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió a 2023 júniusáig tartó évben kétszer annyi karbamidot importált Oroszországból, mint egy évvel korábban. A jelenlegi szezonban, azaz az idén júniusig tartó évben az orosz behozatal valamivel alacsonyabb, de még mindig történelmi szintű, és az EU-ba irányuló teljes karbamidimport egyharmadát teszi ki.

Az orosz-ukrán háború kitörésével kezdődtek a bajok

A növényi tápanyagok ára 2022 februárját, az orosz-ukrán háború kirobbanását követően ugrott meg, mivel az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók korlátozták a földgáz - az ammóniához és karbamidhoz hasonló nitrogéntartalmú műtrágyák fő alapanyaga - elérhetőségét. Ez anyagilag érzékenyen érintette az európai gazdákat, míg máshol - különösen Afrikában - a gazdák teljesen leálltak a műtrágya használatával, ami csökkentette a terméshozamokat és elmélyítette a globális élelmiszerválságot.

Azóta a műtrágyaárak a földgáz árának csökkenésével mérséklődtek, de az európai műtrágyaipar még mindig küzd, mivel az orosz import egyre nagyobb piaci részesedést szerez

- mondta Svein Tore Holsether.

A Yara International vezérigazgatója szerint az orosz műtrágyagyártók az alacsonyabb energiaköltségek előnyeit élvezik, és hozzátette, hogy kevesebb fenntarthatósági korlátozással rendelkeznek, ezért több üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Oroszország a világ egyik legnagyobb nitrogéntartalmú műtrágyagyártója és -exportőre. Ez a helyzet a kálium és a foszfát esetében is, amelyeket bányásznak, és amelyek nem helyettesíthetik a nitrogénalapú műtrágyákat.

Hiába a szankciók, a bevételek nőnek

Miközben a nyugati szankciók mentességet biztosítanak az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport számára, Oroszország arra panaszkodott, hogy a kereskedelem akadályoztatva van. Állításuk szerint a vevők, valamint bankjaik és biztosítótársaságaik aggódnak a szankciókkal sújtott orosz magánszemélyek vagy vállalatok érintettsége miatt.

Oroszország a műtrágyapiacon megnövekedett dominanciáját politikai befolyásszerzésre használhatja - ahogyan tette azt az energiaellátás terén is - figyelmeztetett a szakember. A Yara International vezérigazgatója szerint ha egy olyan terméket állít valaki elő, amely ennyira fontos az élelmiszertermelés szempontjából, akkor ez egy erős eszköz, és naivitás lenne azt hinni, hogy ezt egy bizonyos ponton nem fogják politikai célokra felhasználni.

Azt láttuk, amikor a műtrágyaárak valóban megemelkedtek, hogy Európa fizetési képessége magasabb, mint a déli félteke országaié. Tehát ha ezt az oroszok nyomásgyakorlásra használnák, akkor megint csak a legszegényebbek fogják a legnagyobb árat fizetni

- tette hozzá Svein Tore Holsether.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?