2024. április 29. hétfő Péter
Egyre többen veszik ezt a lengyel gyümölcsöt: áramlik ki az országból

Egyre többen veszik ezt a lengyel gyümölcsöt: áramlik ki az országból

agrarszektor.hu
Áprilisban megnőtt az érdeklődés a lengyel Gala alma iránt. Mindez azért érdekes, mert még a hús keménységével kapcsolatos problémák ellenére is élénkült a távoli piacokról érkező kereslet a gyümölcs irányába.

Bár a lengyel Gala iránti kereslet csúcspontja már régen elmúlt, április elején érdekes módon mégis megélénkült a kereslet az almafajta iránt. Ez az élénkülés főleg az exportban jelentkezik, ami azért különös, mert a jelentős minőségi problémák miatt úgy nézett ki, hogy külföldről már nem keresik idén ezt a fajtát. A minőségi gondok a betakarítás előtti és alatti kedvezőtlen időjárási körülményekből erednek, és elsősorban a hússzilárdságot érintik - márpedig a keménység igen fontos, ha Lengyelországtól távol lévő piacokra kell szállítani a gyümölcsöt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az exportadatok azonban azt mutatják, hogy a Gala fajtából (elsősorban a csíkos változatokból) még mindig bőven jut külföldi, távoli piacokra. Talán azért is van ez így, mert ebből a fajtából még mindig nagyobb a lengyel készlet, mint tavaly. A WAPA adatai szerint március 1-jén a lengyel Gala készletszintje 55 ezer tonna volt, ami 10 ezer tonnával több, mint egy évvel korábban. Az európai helyzet azonban egészen más: összesen 200 ezer tonna van raktáron, ami nagyjából megfelel a 2023-as szintnek.

A lengyel Gala iránti nagyobb kereslet, valamint a más európai országokból érkező kisebb konkurencia (az olasz készletek 40 ezer tonnát, a francia készletek pedig 33 ezer tonnát tesznek) végül a fajta árának kismértékű, de csekély mértékű emelkedését eredményezte. Jelenleg a 70+ átmérőjű Gala leggyakrabban a 2,20-2,50 PLN/kg (200-230 Ft/kg) áron kerül forgalomba (a csíkos fajták esetében). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!