2024. április 27. szombat Zita
Megjött a friss előrejelzés a magyar földekről: ennek rengeteg gazda örülhet

Megjött a friss előrejelzés a magyar földekről: ennek rengeteg gazda örülhet

agrarszektor.hu
A korai csonthéjasok idén sem vészelték át tavaszi fagyok nélkül a virágzás időszakát, ezen a héten is előfordultak károkozó éjszakai lehűlések. A folytatásban várható jelentős melegedés hatására egyre több gyümölcsfánk kezd virágozni, a fagymentes és jobbára száraz idő erre kedvező lesz. A tavaszi vetések ugyanakkor várják az esőt, mert a talaj fölső rétege már nagy területen kiszáradt, de csapadék alig várható. Az őszi vetések intenzíven fejlődnek, fenológiai állapotuk jóval megelőzi a szokásosat, ezek a kultúrák bőven találnak nedvességet a mélyebb talajrétegekben.

Az elmúlt egy hét során jobbára száraz időjárásban volt része az országnak. A hét végén sokfelé hullott csapadék, de számottevő mennyiség csak délnyugaton esett, az ország nagyobb részén 5 mm alatt maradt - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Ma reggelre délnyugat felől vonult át Magyarországon egy csapadékhullám, de ez is jellemzően csak 2-3 mm alatti mennyiségeket hozott. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak a nyugati részeken haladja meg a sokéves átlagot, hazánk döntő részén 10-30 mm-rel elmarad attól.

5 napos csapadékösszeg 2023. március 26-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2023. március 26-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 27-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 27-ig (mm)

A 90 napos csapadékösszeg döntően hiányt mutat, az elmaradás az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén a 30-60 mm-t is eléri. A talaj felszín közeli rétege sokfelé kimondottan száraz, és ezen a csütörtök reggelre hullott eső sem sokat segített. A középső talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú, a fél méternél mélyebb réteg pedig telített állapotban van.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 27-ig (mm)A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 27-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 26-án (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 26-án (%)
Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 26-án (%)Talajnedvesség a talaj felső 50 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. március 26-án (%)

A hőmérséklet a sokéves átlagnál 1-3 fokkal volt melegebb az elmúlt napokban. A múlt hét második felében a maximumok 15, szombaton az Alföldön 20 Celsius fok fölött alakultak. Vasárnaptól hűvösebb légtömeg árasztotta el a Kárpát-medencét, a csúcsértékek mintegy 5 fokkal estek vissza. A kevésbé felhős éjszakákon, hétfő és kedd reggelre, főleg keleten, északkeleten hűlt fagypont alá a levegő hőmérséklete.

Minimum hőmérsékletek 2023. március 25-én (Celsius-fok)Minimum hőmérsékletek 2023. március 25-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. március 26-án (Celsius-fok)Minimum hőmérsékletek 2023. március 26-án (Celsius-fok)

Az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok tábláinak többsége már szárba indult, az őszi káposztarepce pedig már sokfelé zöldbimbós, helyenként néhány virágot is látni az országban. Az Alföldön, főleg az északi részén még mindig vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A vetések az enyhe télen megsínylették a tartós vízborítást, a belvízfoltokban kipusztultak. Bár csütörtök reggelre érkezett egy kis eső, de főleg az Alföldön ennél többre lenne szükség, elősorban a tavaszi vetések szempontjából, hiszen a talaj legfölső rétege sokfelé ki van száradva. Az őszi vetések nagyobb gyökérzete a mélyebb rétegekben bőségesen talál nedvességet.

Egyre több gyümölcsfa virágzik, ezek is több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az elmúlt két hétben előfordult fagyos éjszakákon fagyvédelem nélkül főleg a korai csonthéjasok sokfelé szenvedtek jelentős fagykárokat. -1, -2 Celsius fokig még nincs nagy gond, de az alatt már igen. Az elmúlt egy hét leghidegebb reggelein (múlt csütörtökön és ezen a héten kedden) nagy területen hűlt le ennél jobban a levegő. Az ünnep alatt várható meleg idő újabb gyümölcsfák virágzását indítja majd meg, erre a várható száraz idő kedvezőnek ígérkezik, a szél viszont a beporzó rovarok munkáját akadályozza.

A szerda estét megelőző egy hét során csak kevésszer esett, a számított levélnedvesség-tartam (amikor vizes volt a növények levélzete) alacsonyan alakult, a legtöbb helyen az időszak kevesebb, mint 10-20%-át tette ki. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt. Növényvédelmi szempontból ez kedvezőnek tekinthető, a gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális. A szerda este érkezett csapadékzóna gyorsan átvonult, a csütörtök délelőtti napos, szeles időben pedig gyorsan megszáradtak a levelek. A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a március elejére-közepére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban már gyors növekedésnek indult az index értéke a korán érkezett tavasz hatására. Az anomália térkép az ország egész területén az átlagosnál jóval fejlettebb vegetációt mutat.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. március 26. 7 órát megelőző öt nap során (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. március 26. 7 órát megelőző öt nap során (óra)
Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 5. és 20. között.Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól 2024. március 5. és 20. között

A folytatásban jelentős melegedésre lehet számítani. A hőmérséklet csúcsértéke a hét végén 21 és 27 fok között valószínű, majd keddtől mérséklődik pár fokot. Fagy a következő egy hét során nem valószínű. Ma éjjel átvonul az ország fölött egy csapadékhullám, mely főleg északra hoz esőt, záport, akár zivatart, de a mennyiség területi átlagban arrafelé is 10 mm alatt valószínű, az ország déli része akár teljesen ki is maradhat a csapadékból. A következő hullám hétfőn este érkezhet, addig száraz idő valószínű, alacsony marad tehát a levélnedveség-tartam. Sokfelé lesz élénk, erős (északnyugaton időnként viharos) a délies szél, a talaj felső fél méteres rétege az északi területek kivételével így tovább veszít majd nedvességtartalmából az előttünk álló egy hétben. A talaj hőmérséklete emelkedik, a jövő hét elejére 15 fokig, majd pár fokot csökken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!