Pénz áll a házhoz: több tíz milliárdot osztanak szét a magyar gazdák között

Pénz áll a házhoz: több tíz milliárdot osztanak szét a magyar gazdák között

agrarszektor.hu
Megjelent az újabb, közel 57 milliárd forint keretösszegű vidékfejlesztési pályázati felhívás, amely a vidéki térségekben működő 105 darab Helyi Akciócsoport (továbbiakban: HACS-ok) számára biztosít vissza nem térítendő támogatást. A HACS-ok felhívásain keresztül helyi vállalkozók, önkormányzatok és civil szervezetek fejlesztési elképzelései valósulhatnak meg a következő években - jelentette be Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium Közös Agrárpolitika Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkára.

A támogatási kérelem 2024. április 23-a és május 6-a között nyújtható be a vidéki térségek és közösségek fejlesztésében jelentős szerepet vállaló HACS-ok Helyi Fejlesztési Stratégiáinak (a továbbiakban: HFS) végrehajtására és működésére - hívta fel a figyelmet Papp Zsolt György. A KAP-RD57-24 - LEADER Helyi Akciócsoportok támogatása elnevezésű pályázati kiírás 2024. március 25-én jelent meg. A felhívás célja a vidéki térségek és közösségek területileg kiegyensúlyozott fejlesztésében jelentős szerepet vállaló, az Irányító Hatóság által elismert HACS-ok számára támogatás biztosítása a végleges HFS-eik végrehajtásához, irányításához és értékeléséhez - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

A konstrukció lényegében a Vidékfejlesztési Programban megismert támogatási gyakorlat folytatása.  A LEADER programba bevont területekhez újonnan csatlakozhattak Pest vármegye vidéki térségnek minősülő, 10 ezer fő lakosságszám alatti települései is. A pályázat meghirdetésekor, a HACS-ok rendelkezésére álló közel 57 milliárd forintból hozzávetőlegesen 44 milliárd forint kerül meghirdetésre helyi felhívások formájában, 13 milliárd forint pedig a HACS-ok működését szolgálja.  Minden HACS a tervezési területén felmerült igények és tapasztalatok alapján készítette elő a jelen agrár-vidékfejlesztési időszakra szóló HFS-ét, amely alapján kerülnek meghirdetésre a helyi felhívások. Ezeken keresztül valósíthatók meg a helyi vállalkozók, önkormányzatok, civil szervezetek azon fejlesztési elképzelései, amelyek szerényebb léptékük, vagy típusuk alapján egyéb operatív programok keretein belül nem juthatnak támogatáshoz.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!