Mire jó nekem az ISOBUS? (x)

Agro Napló
Nagyjából 20 évvel ezelőtt gépkezelők világszerte konferenciát tartottak, ahol felmerült az a probléma, hogy a növénytermesztés során használt gépeket számos különféle monitorral szerelik, melyeket a kezelőknek folyamatosan figyelniük kell.
 

Számos kompatibilitási probléma volt még annak ellenére is ha a gyártók azonos standardokat használtak.

Ennek a problémának az orvoslására jött létre az ISOBUS, amiben az ISO (az International Standards Organization) az egységes szabványosításra utal, míg a BUS végződés a egyetlen vezérlő konzolra utal, mely univerzális nyelvet használ, mellyel tudnak egymás között kommunikálni a különféle gyártó által készített mezőgazdasági gépek, eszközök, így a kompatibilitási problémák megszűnnek.
Az ISOBUS terminál (monitornak, konzolnak és egyes esetekben UT vagy VT néven is hivatkozunk rá) álltalában a traktorban található - sok esetben beépítve – és erről az EGYETLEN, kényelmesen kezelhető helyre szerelt eszközről lehet vezérelni valamint információt leolvasni a csatlakoztatott géppel vagy eszközzel kapcsolatban, és ez nagyban növelni tudja a hatékonyságot és egyszerűsíti a munkát.

Az ISOBUS lehetővé teszi hogy a gazda a számára legmegfelelőbb gépet választhassa úgy, hogy közben nem kell aggódnia a kompatibilitással kapcsolatban. A legtöbb traktor és munkaeszköz felszerelhető gyárilag vagy utólag ISOBUS csatlakozóval.
 
A Teejet Matrix 908 egy olyan sorvezető, mely egyben ISOBUS terminálként is használható. Ezzel az eszközzel akár egy ISOBUS Ready vagy egy bármilyen akár régi traktor felokosítható ISOBUS-ossá. 
A sorvezető funkció GPS jelvételre alkalmas, ráadásul a műszer olyan RXA52 antennával szerelt, mely alkalmas akár a 2 cm-es pontossághoz, mely az Unipilot Pro automata kormányrendszerrel együtt megkönnyíti a területen a pontos munkavégzést.
A rendszer alkalmas az ISOBUS-os munkaeszközök automatikus szakasz nyitására és zárására, hogy a munkaművelet a lehető legegyenletesebb legyen. Hozamtérkép szerinti kijuttatás vezérlésére is alkalmas a rendszer, miután a VRA funkció aktiválásra kerül, tehát a precíziós gazdálkodáshoz természetesen jól használható. Ez az aktiválás a műszer élettartama során bármikor megtörténhet, mindösszesen egy aktiváló kódot kell megadni, melyet a gyártótól lehet megvásárolni.
Maga a Teejet Matrix 908 konzol egy 8”-os érintő kijelzős műszer, mely fémházba van ültetve, melyen hűtőbordák találhatóak, hogy a nyári forróságban is stabilan tudjon működni. A nagy felbontású kijelzőt még szikrázó napsütésben is könnyen le lehet olvasni, ráadásul a teljes menü magyar nyelvű.
Teejet Matrix sorvezető megvásárlása ittNagy Márk
SZEGÁNA Kft.
+36-62/554-640
+3630/627-8052
szegana1@t-online.hu

Email
Weboldalunk
Facebook
YouTube
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?