AGROmashEXPO – újra a legek kiállítása (x)

Agro Napló
Elindult a jegyértékesítés 2023 legnagyobb, hazai agrár tematikájú kiállítására. Az AGROmashEXPO-t ismét az AgrárgépShow-val közösen rendezik a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, ahol 12 ország 300 kiállítója mutatja be újdonságait 2023. január 25-28. között.

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow a mezőgépek, a precíziós gazdálkodás digitális megoldásainak legjelentősebb hazai fóruma, amelyen a magyar cégek mellett 12 ország, köztük Ausztria, Csehország, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kiállítói mutatkoznak be a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítás ezúttal is négynapos lesz, és az elmúlt évek nehézségei után ismét a régi méreteivel jelentkezik: a látogatók 7 pavilonban, összesen 36 ezer négyzetméteren találkozhatnak a 300 kiállítóval.  

Műtrágya kiváltási lehetőségek, öntözés technológia, agrárgazdasági aktualitások: ingyenes előadások az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n

A 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow a szakembereknek is többet kínál. Ezúttal két színpadon, a H és a B pavilonban, számos színvonalas szakmai programon vehetnek részt az érdeklődők. A robotika legizgalmasabb fejlesztéseit mutatja be a PREGA AgRobot Show; a mikrobiológiai termékekről lesz szó a Magyar Talajvédelmi Baktérium gyártók és forgalmazók Szakmai Szövetségének kerekasztal beszélgetésén; a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) ezúttal is megrendezi Szántóföldi Szakmai Napját; A Portfolio pedig „Mi várható a magyar gazdaságban 2023-ban?” és „Honnan lesz pénz az agráriumban?” címmel rendez kerekasztal beszélgetéseket. Aszódi János könyvbemutatóval és meglepetés vendégekkel várja majd a látogatókat, a kiállítás mind a négy napján.

A 41. AGROmashEXPO-t és AgrárgépShow-t megnyitja: Dr. Nagy István agrárminiszter, a kiállítás fővédnöke.

A szakmai programokról részletesen itt olvashat.

Tartálykocsi, traktorfejlesztés, vetőmag kezelés, permetező drón, talajoltó baktérium – Termékfejlesztési Díj

A kiállításon osztják ki az agrárium egyik legrangosabb elismerését, a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjat, melynek legfőbb bírálati szempontjai között szerepel a termék újszerűsége, a környezetre gyakorolt hatása, a termék innovatív szerepe az agráriumban és alkalmazhatósági értéke a gyakorlatban. A hazai mezőgazdaság jeles képviselőiből álló zsűri által kiválasztott nyertesek a nyitónapon vehetik át díjaikat. A díjazott   gépeket és fejlesztéseket a kiállításon is megismerhetik a látogatók.

Idén minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a megmérettetésre, de a már sokak által ismert gépszállítási problémák miatt sajnos az utolsó pillanatokban több jelentkező is visszalépett. Ennek ellenére a Nemzetközi Nagydíjért, gépesítés kategóriában nagy küzdelem alakult ki. Végül – a zsűri döntése értelmében - 3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek.

Nagydíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. - Fliegl HFW 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálóval

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Agrotec Magyarország Kft. - New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszéria
 • AXIÁL Kft. - Hetedik Generációs 728 Fendt Vario

Különdíjak

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. - Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

 • KITE Zrt. - Pellenc digitális szőlőtermesztés

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • AXIÁL Kft. - Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép
 • KITE Zrt. - JCB Fastrac Icon traktor
 • Vaderstad Kft. - Väderstad Proceed vetőgép

Prémium oklevélben részesültek

Hazai Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • ABZ Innovation Ltd. - ABZ Innovation L10 permetező drón

Hazai Termékfejlesztési díj – Digitalizáció kategóriában

 • Afflield Kft. - MachineryGuide BSC ISOBUS controller és BSC EXT modul
 • AXIÁL Kft.- mAXI-NET 2.0

Hazai Termékfejlesztési díj – Input/Szolgáltatás kategóriában

 • Terragro Kft. - BIOFIL® Klíma talajoltó baktérium készítmény

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés kategóriában

 • Agri Cs Magyarország Kft. - CASE IH Puma 260 AFS Connect
 • Agrotec Magyarország Kft. - New Holland by Macdon flexibilis gabona adapterek
 • Amazonen-Werke Kft. - Tyrok 400 félig-függesztett váltvaforgató eke
 • AXIÁL Kft. - Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer
 • Fliegl Abda Gépgyártó Kft. - Fliegl KDS 260 Muck Kontroll láncos trágyaszóró
 • KITE Zrt. - JCB 524-70 AGRI PRO teleszkópos rakodógép
 • Lemken Hungária Kft. - Lemken Solitair DT vetőgépkombináció
 • Multiva Magyarország Kft. - Multiva Eforte vetőgép

A díjazott termékekről részletesen itt olvashat.

A kiállítás 2023. január 25-27. között 9.00-18.00-ig, 2023. január 28-án 9.00-17.00-ig látogatható.

A belépéssel és a jegyekkel kapcsolatos összes információ az agromashexpo.hu/latogatoknak/altalanos-informaciok oldalon olvasható.

Három győztes agrárfejlesztés a 2023-as AGROmashEXPO Termékverseny díjazottjaiból

Az AXIÁL Kft. részéről Umenhoffer Péter marketingigazgató beszélt a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában elért sikerükről.

„A Hetedik Generációs 728 Fendt Vario Gen7 erőgép egy teljesen új fejlesztés. A 7,5 literes, 6 hengeres, alacsony fordulatszámú AGCO Power motor 300 lóerő teljesítményt képes leadni. A 60 km/h sebességet 1450-es fordulatszámon éri el. Karbantartásmentes hidraulikus szelepemelőtőkék révén nincs szükség szelephézag állításra, a motor folyamatosan optimális szelephézaggal üzemanyagtakarékosan jár. A gép VarioDrive hajtáslánc automatikus összkerék kapcsolással rendelkezik, a programozható és fordítható szívásirányú ventilátora révén pedig nincs szükség a hűtők kézi tisztítására” – mondta a szakember.

A Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép, a mAXI-NET 2.0 műholdas korrekciós jelszolgáltatás, valamint a Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer mellett a Fendt újdonsága a negyedik díjazott a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díjakra beadott pályázataink közül.

Az új motor, az optimális 60 colos nyomtáv, a fedélzeti és irodai FendtONE kezelőfelület, valamint a Fendt Cargo homlokrakodó új generációja e szériát a világpiac univerzális traktorává teszi. A nagytraktorok műszaki újításai, mint például a VarioDrive vagy az innovatív ventilátor és hűtőrendszer a többi gyártó számára is iránymutató manőverezőképességet eredményeznek ebben a traktorosztályban. A Fendt 700 Vario így ismét új mércét állít fel – mondta Umenhoffer Péter.

A hetedik generációs új széria 5 típussal (Fendt 720 Vario, 722 Vario, 724 Vario, 726 Vario és Fendt 728 Vario) 203-283 LE (147-206 kW) teljesítménytartományt ölel fel az ECE R120 szabvány szerint. A Fendt DynamicPerformance (DP) többletteljesítmény koncepciója 20 LE extra teljesítményt biztosít a Fendt 728 Varioban, egy nagy teljesítményű erőátviteli rendszeren keresztül, amennyiben ez szükséges. A csúcsmodell maximálisan 303 LE teljesítményt képes nyújtani. A többletteljesítmény nem kötődik minimális sebességhez vagy speciális alkalmazási esetekhez, így például dinamikusan, álló helyzetben végzett TLT munkák esetén is rendelkezésre áll.

A 700-as Fendt traktorcsaládot 2022. novemberében mutattuk be a közönségnek, ez az elismerés pedig annak a megerősítése, hogy jó úton járunk a modernizációban. Amikor beadtuk a pályázatokat, bíztunk benne, hogy ez ott lesz a Nagydíjat nyerő innovációk között, mert annyi technikai újdonságot és fejlesztést tartalmaz, ami megérdemli a szakmai elismerést. Szerencsére a független, szakmai zsűri is így gondolta ezt, mert külön öröm az a siker, amit olyan szakemberek véleménye és értékelése alapján érünk el, akiknek a tudására fel lehet nézni.

Az AXIÁL programjaival és standjával a D pavilonban lehet majd találkozni.

www.axial.hu

www.facebook.com/axialkft

Dr. Balla Zoltán, a Marton Genetics cégcsoport kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója beszélt a Hazai Termékfejlesztési díj –Input/Szolgáltatás kategóriában elnyert különdíj részleteiről.

A Marton Genetics cégcsoport felismerte az MV Supary-ban rejlő csávázási lehetőségeket, miszerint a termékben található baktériumtörzsek endospórát képezve vetőmag felületkezelésre alkalmas biológiai készítményt adnak. A csávázást követően optimális környezetbe érkezve a spórák is kicsíráznak, majd osztódásnak, szaporodásnak indulnak, ezáltal kifejtik hatásukat. Amennyiben a csávázást követően a környezeti tényezők (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg) nem megfelelőek, a spórásodott mikróbák sértetlenek maradnak és mindaddig ebben az állapotban maradnak, amíg a körülmények megfelelőek nem lesznek a szaporodásukhoz. A MARTON GENETICS által forgalomba hozott csávázott vetőmagok a magyar termelők számára lehetővé teszik a nagyobb és biztonságosan realizálható terméshozamokat, így a fejlesztés jelentősen hozzájárul a magyar agrárágazat fejlődéséhez és javítja annak társadalmi megítélését is – mondta a szakember.

Az MV Seuso búza vetőmag a piacon nagyon népszerű MV Nádor termékünk trónkövetelője lesz 2023-ban, mert az agroökológiai készítmény rácsávázásával hatalmas előnyt biztosít a termesztésben. Fontos, hogy egy AÖP-pontot is ér az új Közös Agrárpolitika támogatási rendszerében annak a gazdának, aki a biológiailag aktív anyagokkal kezelt MARTON GENETICS vetőmagokat illeszti a vetésforgójába. A technológia egyik alapja az MV Seuso, ami egy bőtermő, korai malmi búza. Az állami fajtakísérletben átlagosan hektáronként 8,14 tonnát termett, ami 9,0 százalékkal haladta meg a standardok átlagát. Kedvező agronómiai tulajdonságai, valamint intenzív tápanyag-hasznosító képessége gyorsan a legnépszerűbb búzafajták közé emelheti.

A legutóbbi, a magyar mezőgazdaság résztvevői számára nagyon nehéz év után továbbra is igyekszünk megmutatni a magyar vetőmag méltó helyét és jövőjét a termesztésben, és amellett, hogy bízunk abban, hogy a következő szezon más, jobb lesz, szakmai tudásunk és technológiánk teljes erejét használni fogjuk az ágazat támogatására. A január végi rendezvényen a szervezők előzetes adatai alapján rengeteg látogató és kiállító is lesz, amire mi is nagyon készülünk. A 2022-es AGROmashEXPO-n elindított, majd Mezőfalván és Bábolnán bővített űrkutatási tematika 2023-ban is folytatódik.

Az űrkutatás, az agrárium és az űrtechnológia kapcsolata továbbra is a téma és a marketing középpontja lesz, de most még nagyobb standon és egy saját építésű űrsiklóval jelentkezünk a H pavilon közepén.

A szakmai tudományos hátteret ezúttal is biztosítjuk, amiben a Mikro-Vital technológiája és a Debreceni Egyetem szakemberei is a segítségünkre lesznek – mondta Dr. Balla Zoltán.

 

martongenetics.com

www.facebook.com/martongenetics

A Multiva Magyarország Kft. marketingmenedzsere, Witzl Tamás elmondta, hogy a cég életében az indulás óta az idei évben hajtották végre a legjelentősebb fejlesztéseket.

„A forgalmunk 80 százalékát adó géptípusokat új változatokkal hoztuk piacra. Ez egyrészről ugyan kockázatos volt, de magabiztosak vagyunk az újításokkal kapcsolatban, mert ezáltal annyival korszerűbbek, modernebbek és fejlettebbek lettek a gépeink, hogy sikerre vannak ítélve.

A kombinátorok közül a klasszikus tavaszi magágykészítőnk újult meg, ezen a központi vázelem a tandemkerekek helyett nagy méretű szóló kerekeket kapott. Ezáltal könnyebb fékezhetővé tenni és egyszerűbb volt megoldani, hogy beleférjen a 3 méteres szállítási szélességbe – mindkettő fontos szempont volt az egyre szigorodó uniós szabályok miatt. Ezt a konstrukciót a korábbiakhoz képest jobb manőverezhetőség és stabilitás jellemzi, valamint kisebb lett a talajtaposás is. A finn Multiva négy különböző kombinátor modelljével az egyik legnagyobb előnyünk, hogy mindenki kiválaszthatja közülük a gazdasága, a növénye és a talaja számára legmegfelelőbb géptípust és megoldást” – fogalmazott.

A Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium oklevelet gépesítés kategóriában egy másik újdonsággal szereztük meg: az új Multiva eForte vetőgépek a hagyományos mechanikus gépek formavilágát és praktikumát teljesen megújult elektromos hajtással ötvözik. Az eForte adagoló tengelyeit elektromos motorok forgatják, melyek azonnal reagálnak a sebesség változására, és hozzáigazítják a kijuttatott mennyiségeket.

Az elektromos motorok rugalmassága és az ISOBUS vezérlés lehetővé teszik a kijuttatási mennyiségek precíziós vezérlését és a vetés automatizálását. Az összes inputanyag előre feltöltött térkép alapján való kijuttatása alapfunkció. A szakaszvezérléssel az automatikus táblavég-kezelés és a félgép lezárás is megvalósul. Az eForte ráadásul beépített tartállyal rendelkezik az aprómagok és a starter műtrágya kijuttatásához, mely ugyanúgy fokozatmentes és távvezérelhető adagolást kapott. A különleges, két cellás adagolóegységek lehetővé teszik az aprómagok még precízebb, egyenletes kijuttatását.

A vetőgép kiválóan alkalmas a no-till művelés megvalósítására, mert tárcsa és egyéb művelőelemek nélkül képes 250 kilogrammos csoroszlyanyomással elvetni szinte bármit, szinte bárhova. A napraforgó- és kukoricatarló sem akadály, illetve a mezsgyék, virágos rétek, a gyepek és a többéves lucernatáblák felülvetését is talajbolygatás nélkül képes elvégezni – mondta Witzl Tamás.

Fontos, hogy a gépek vetőmag és műtrágya kijuttatására egyaránt alkalmasak, illetve egy harmadik, beépített aprómagtartály is rendelhető az új modell bevezetésével. Ebből szintén vagy a csoroszlyába juttatjuk le a magot, vagy a hátsó keréksor elé a talajfelszínre, ami nagy szabadságot ad a gazdáknak a technológia megtervezésekor és gyakorlatba illesztésekor. Fontos, hogy az elektromos motor fokozatmentes működést és azonnali adagolási változtatási lehetőséget biztosít, a két oldal külön lezárható. Kijuttatási térképről vezérelhető a műtrágya, a vetőmag, illetve az aprómag adagolása, továbbá az utóbbi helyett lehet akár starter műtrágyát is kiadni. A startert a mag mellé a magárokba juttathatjuk, 2 centiméterrel mélyebbre pedig a nagyobb, granulált műtrágyákat. Sőt, dönthetünk úgy, hogy 3 különböző magot vetünk ki, lezárhatunk csoroszlyákat, az egyedi mélységtartás pedig lehetővé teszi a váltott soros vetést eltérő mélységekbe. Az új vetőgéppel nagyon sok lehetősége van a termelőnek: a különböző frakciójú magokat különböző tartályokba teheti eltérő adagolással, úgy végezve el például többféle takarónövény egyidejű elvetését, hogy a művelet során nincs kitéve a rázkódás által a magfrakciók szétválásának sem.

A legnagyobb előrelépés, hogy a 3 és 4 méteres munkaszélességben elérhető vetőgép megnyitja a kisebb gazdaságok számára is a lehetőséget a fokozatmentes technológiai átállásra. A hagyományos művelési módokat nem kell egyik napról a másikra feladni, sem külön vetőgépet fenntartani erre, mert a technológia előkészített magágyban és akár teljes no-till-ben is tökéletesen működik – fogalmazott a szakember.

Elmondta, hogy a Multiva eForte vetőgép bármilyen kultúrát bármilyen tápanyagösszetétellel, módon, és talajban el tud vetni. Lényeges, hogy akár 1000 kg szervestrágya pelletet is ki lehet juttani vele átalakítás nélkül. A vetőgép technológiájának minden elemét úgy fejlesztették ki a Multiva mérnökei, hogy megvalósítsa az összetett igényeket is, ezáltal pontosan, szépen és a legmodernebb gazdálkodói igényeknek is megfelelve végezze a termelés egyik legfontosabb feladatát, a vetést.

A Multiva újdonságait az A pavilonban lehet megnézni.

www.multiva.hu

www.facebook.com/MultivaMagyarorszag

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?