Talajművelés – No-till vetés

Agro Napló2022. november 4. 22:40

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikeljen a búza.

A talaj nedvességtartalma sohasem jó – néha magas, azonban az utóbbi időkben, főleg nyáron, meg igen alacsony. A vizet valahogy úgy kellene megtartani, hogy aztán ne hátráltassa a felszínen történő művelést. Természetesen most rákapcsolt a politika is, és ki lesznek takarítva az árkok, fel lesz töltve vízzel ott, ahol lehet és reméljük, hogy a talajvízszint is előbb-utóbb visszajön. Kérdésem csak az, hogyha lesz talajvíz, akkor megint visszaáll mindenki szántani – mert hát van víz?!

Azonban addig is, amíg a karbantartott csatornákból visszatápláljuk a földekbe a vizet kell tenni egyet s mást. A talajtömörödöttségekre kellene odafigyelni! A meglévőket fellazítani, és arra koncentrálni, hogy ha lehet ne képezzünk újakat! A talajban levő víz elpárolgását drasztikusan csökkenteni.

Nagyon sok mindenre, ami a termőföldön körülöttünk történik, igenis ráhatással tudunk lenni. Az aratás előtt pl. el kell dönteni, hogy fogunk-e tarlót hántani vagy sem? Amennyiben tarlót hántunk, akkor az aratásban a tarlót vágjuk igen alacsonyra és a kombájn mögött azonnal végezzük el a tarlóhántást. Ezt lehet Joker rövidtárcsával, Cruiser sekélykultivátorral vagy éppen a Cultro késhenger-nehézgereblye kombinációval. Ez utóbbi az ultrasekély művelés, ez egy ujjnyi mélységet jelent, és a teljes keresztmetszet átdolgozásáért, a kötöttebb talajokon valószínű, hogy 2 menetre lesz szükségünk. (Repcetarlón egy munkamenet.) Azonban ez sem gond, mert óriási sebességgel lehet üzemelni a gépet, így a területteljesítmény sem marad el! A Cultro dupla késhenger és nehézgereblye kombináció aprítja a szármaradványt, megsérti a talajfelszínt és a nehéz gereblyével teríti a szalmát, illetve kirázza a szalma közül a kihullott magokat, amelyek a talaj felső rétegébe vagy a felszínre kerülnek. A szalmatakaró alatt a leggyorsabban kicsíráznak, így a következő kultúrnövényben jóval kisebb a gyomnyomás.

Cultro – sekély tarlóhántás – kemény, kiszáradt talajon

Az árvakelés bedolgozása is nagyon fontos, mert ha nagyra hagyjuk és ősszel ezen a területen vetés következik, elviheti a nedvességet és a nagyon megerősödött gyökérzet bedolgozásánál is nehézségekbe ütközhetünk.

Egy ujjnyi vastag tarlóhántás

 

A túl nagyra nőtt árvakelés bedolgozása nehézkes

Az őszi magágykészítést érdemes olyan mélyen, amennyire csak lehet és olyan kevés intenzitással, amennyire csak lehet elvégezni. A mélység fontos, hogy a téli csapadék le tudjon szívódni, és egyáltalán a víz közlekedése minél jobb legyen mindkét irányba. A minél kevesebb intenzitással azt érjük el, hogy a felszíni takarót csak annyira keverjük be, hogy a vetést és a kelést ne hátráltassa. A Terrano vagy Tiger kultivátorokra tegyük fel az LD+ kapákat. A talajművelésnél ezenfelül figyeljünk még arra is, hogy a mélyben ne maradjanak nagy légüres terek.

A vetést különböző vetőgépekkel végezhetjük. Kinek milyen vetőgépe van, ennek megfelelő magágyat képez. Egy kicsit elmentünk az agronómia mellett, mert nagyon sokan a vetőgépnek és sokszor még inkább a szemnek és nem a növénynek csináljuk a magágyat.

A nagy mennyiségű szármaradvány borította felszínt optimálisan a Sprinter vetőgéppel lehet vetni. A Duett csoroszlya félretaszítja a szalmát a vetési síkból, és ez alá vet, valamint műtrágyáz. Az orrbetét által fellazított talajt a ferdén futó talp letömöríti, így áll a kemény ágy-puha takaró elv. A vetett sávok lezárásáról a gumikerekes henger gondoskodik.

Duett PPF csoroszlya – műtrágyáz és vet

A Pronto vetőgépben a talajművelést, magágynyitást a rövidtárcsák végzik. A lazított, kevert talajt a gumikerekes henger egyengeti és tömöríti, és erre jön a TurboDisc vetőcsoroszlya, ahol a mélységtartó kerék egyben le is zárja a vetést. A műtrágya többféleképpen kerülhet ki a vetőmag mellé, alá. A PPF-műtrágyázás hasonlóan a Sprinterhez, a fiatalkori fejlődésben segít a növényeknek, és a pillanatnyi N-hiányt nagyon könnyen át lehet így hidalni.

A Pronto 6 DC talajt művel – egyenget, tömörít, vet, lezár

A csapadékszegény időjárás következtében, egyre többen szeretnének kevesebb talajművelést végezni, vagy sokan nem is tudnak olyan morzsás talajt előállítani, ami a vetőmagvak számára optimális lenne. Az utóbbi időben viszont elindult egy mozgalom a no-till irányába is. A minimális talajművelésnél és a no-tillnél a tökéletes vetésminőség biztosítása az Avatar vetőgéppel lehetséges.

Avatar 12.25 SD

Az Avatar egytárcsás csoroszlyás és mellette mélységtartóval ellátott vetőgép. A kukorica vetőgépeknél a vetőtárcsák mellett találjuk a mélységtartó kerekeket. A robbanásszerű, egyöntetű kelés záloga a maximális termésnek. Hasonlóra jöttek rá a búza esetében is.

Mitől fog egyenletesen kelni a búza?

Az összes magot egyenletes mélységben, a magárok aljában, jól beágyazva találjuk. A mélységtartó kerék ferdén betömörít a magárok alá, így a kicsírázott növényke gyökere egyenletesen tömörödött talajban tud fejlődni.

A magok a barázda aljában egyenletes mélységben

A precíz mélységtartás azért is fontos, mert így be tudjuk állítani a vetésmélységet és ez sem mindegy, hogy milyen mélyen van, ugyanis nem mindegy, hogy a bokrosodási csomópont hova kerül.

Az egytárcsás csoroszlyánál megtaláljuk a kukorica vetőgépekben jól ismert magfogó kereket is, azonban itt ezt lehet egy guminyelvre is cserélni. Ezt akkor kell elvégezni, amikor késő ősszel az igen nedves talajokon a kerék ragad és kiszedi a magárokból a vetőmagot. Ebben az esetben a guminyelv tovább dolgozik.

Avatar egytárcsás csoroszlya magfogó és tömörítő kerékkel

A vetőbarázda lezárására rugó előfeszítésű profilozott öntvény tömörítő kerék szolgál. A tömörítő kereket lehet állítani szögben. No-tillben párhuzamosan fut a vetőbarázdával, művelt talajokon szögbe áll. És földet visz magával, így takarjuk be a vetőbarázdát.

Az Avatar 3–18 m munkaszélességek között akár 3 tartállyal is szerelhető. A nagy tartályok előnye, hogy vetésnél még akár műtrágyát is tudunk kijuttatni a vetőbarázdába.

A precíz vetés és a növények fiatalkori fejlődése az alapja a maximális terméspotenciál kiaknázásának.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
terrasea, solis, lazító, trelleborg, magister cerealiae, szivattyú, topdown kultivátor, tatár köztársaság, glide bar, strategic agreement, magazin-2022-11,