Újdonságok a UPL palettáján (x)

Agro Napló
A sokszínű palettával rendelkező UPL a szántóföldi növényvédelmi technológiák és biostimulátorok mellett a Decco cég megvásárlásával a zöldség-gyümölcs ágazatban is jelentős szerephez juthat – tájékoztatott Piyush Kumar country manager a UPL éves kereskedelmi rendezvényén.
 Piyush Kumar country manager és Véglesi János kereskedelmi vezető – UPL Hungary

Kihangsúlyozta, hogy az akvizíció következtében a termékkínálatot bővítő gombaölő és fertőtlenítő készítményekkel számottevően csökkenthető a termésveszteség a szüret után, valamint a tárolás és értékesítés során. A UPL hazai szakemberei egyéb újdonságokról is tájékoztatták a kereskedelmi partnereket:

Vízmegőrzés ZEBA Plus SP-vel

Nagy a létjogosultsága a ZEBA Plus SP készítménynek, hiszen évről évre a víz a legnagyobb korlátozó tényező a mezőgazdasági termelésben – hangsúlyozta Valovics Attila fejlesztőmérnök.

A 100%-ban lebomló, nem GMO kukoricakeményítőből készített talajkondicionáló mindenféle talajtípusnál és szubsztrátnál alkalmazható (könnyű, homokos talajok esetében magasabb dózisra van szükség). A mikrogranulátum-szóróval, valamint aprómagok vetésére alkalmas adapterrel kijuttatható vízmegkötő termék jóvoltából, -mivel 360-szor annyi vizet képes megkötni, mint a saját tömege-, több vízhez jutnak a növények, ezáltal segíti a talajban élő / talajba tett mikroorganizmusok életfolyamatait, valamint hozzájárul a tápanyagok felvehetőségének javításához. A ZEBA néhány hónap alatt lebomlik a talajban, de addig többször képes befogadni a vizet. Olyan kultúráknál érdemes alkalmazni, ahol magas az öntözési költség, vagy ahol nehéz vízhez jutni- emelte ki Valovics Attila.

Idén fűszerpaprikában és csemegekukoricában próbálták ki a talajba keverve, valamint almatelepítéskor az oltvány gyökerének kezelésére. Homoktalajon telepített almásban két sort kezeltek úgy, hogy 1:25 arányú ZEBA és víz keverékéből készült pépbe mártották a gyökereket.

A kezelés eredményeként a kezelt oltványok hamarabb indultak fejlődésnek.  A kápolnai dohánykísérletben kiültetéskor juttatták ki a készítményt palántázógépre szerelt speciális adapterrel. Az ellenőrző tőszámlálás eredménye: 11%-kal több dohánypalánta a ZEBA talajkondicionálóval kezelt sorokban.  

Üllőn a hibridnapraforgó kísérletben vetés előtt, talajfertőtlenítővel együtt juttatták ki a szert, a kezelés egyöntetűbb állományt eredményezett.

Pixofarm – applikáció a termés mennyiségi és minőségi előrejelzésére

Almatermesztésben az azonnali döntések meghozatalát segítő innovatív alkalmazás az új Pixofarm telefonos applikáció, amelyet a csengeri és pátyodi kertészetben próbáltak ki elsőként a UPL ajánlásával. Az Apple Store vagy Google Play áruházból letölthető alkalmazással mérhető a gyümölcsméret és a növekedési ráta, megállapítható az előrejelzett gyümölcsátmérő, továbbá a termés méretosztálya és az éves termés mennyisége. Ehhez meg kell adni az ültetvény néhány jellemzőjét, mintaként a kiválasztott fák, illetve gyümölcs jellemzőit, valamint a termesztett fajtákat. A telefonnal készített felvételekből számolja ki a program a várható termésmennyiséget, ezen felül pedig helyi időjárás-előrejelzést is szolgáltat.

ProNutiva program almában is

Almára is kidolgozta a UPL a repcében már sikerrel működő ProNutiva programját, a benne szereplő készítmények hazai engedélyezése megkezdődött- tájékoztatott Kiss Dániel. Hangsúlyozta, hogy az innovatív készítményeket tartalmazó technológia a minőség javítására és a termésmennyiség növelésére irányul. Hozzátette: a ProNutiva Program a hagyományos növényvédő szerek és a biológiai megoldások kombinációjára épül. Ezt példázza, hogy engedélyezés előtt áll egy új, gombabetegségek ellen kifejlesztett biológiai készítmény, amelynek hatóanyaga a tengeri algákból kivont laminarin, ami a növény védekező rendszerének aktiválásával számos gombás és baktériumos betegség megelőzésében segít.

A UPL másik igen hatékony biológiai növényvédő szere a már jól ismert szuperszelektív Carpovirusine, ami almamoly-granulovírust tartalmaz. A készítmény kizárólag az almamolylárvákat betegíti meg és pusztítja el, a hatás a következő nemzedékre is kiterjed.

Szintén engedélyezés alatt áll egy új, aminosavat és kalciumot tartalmazó készítmény, ami az alma kalciumtartalmának, ezáltal húskeménységének és tárolhatóságának a javítására szolgál.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?