2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Abszolút partnerség – ennek a jegyében telt a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok (x)

Agro Napló
Hihetetlen, hogy két év covid után mennyire vágyott a szakma és a nagyközönség is egy igazán látványos és szakmailag is igényes rendezvényre. A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok minden várakozást felülmúlóan jól sikerült a szakmai eredményességet tekintve, amit az tett teljessé, hogy az előzetes időjárás-jelentések ellenére 3 nap csodás, kellemes hőmérsékletű, napos időjárás fogadta a látogatókat. Persze az eső nagyon hiányzik a földekről, de a kiállítás napjain ennek hiánya tovább növelte az amúgy is nagy látogatói létszámot.

Az előző kiállítást 2021. szeptember végén rendezte a Hód-Mezőgazda Zrt. és a MÁSZ. Akkor is messze a remélteken túl sikeres volt a kiállítás, mindannak ellenére, hogy a határokon akkor még korlátozások éltek, ami visszafogta a szakmai látogatókat is. De most, hogy újra tavasszal nyílt az év legnagyobb állattenyésztési kiállítása, már nem volt akadálya annak, hogy a szokott partnerek és látogatók visszatérjenek Hódmezővásárhelyre, így rögtön csúcsot döntött a kiállítás abban, hogy 38 országból regisztráltak látogatók a rendezvényre.

A kiállítás azt a célt is szolgálja, hogy bemutassa a lakosság széles rétegei számára a mezőgazdaság, az állattartás és az élelmiszertermelés nélkülözhetetlenségét, s ennek ma különösen nagy jelentősége van.

Mint ahogy Nagy István agrárminiszter a megnyitó beszédében hangsúlyozta, a korábban nem tapasztalt rendkívüli körülmények ellenére is a gazdálkodók helytállása példamutató és nélkülük nem kerülhetne biztonságos élelmiszer a hazai háztartások asztalaira.

A hódmezővásárhelyi találkozó olyan lehetőség a hazai állattenyésztők számára, mely a szakmai kapcsolattartás és információcsere mellett a tenyészetek versenye, melyre idén a hazai szakemberek mellett Franciaországból, Spanyolországból, a Cseh és a Szlovák Köztárságból érkeztek neves bírák, sőt a kiállítás története során először két nemzetközi hölgy bíró is értékelt a húsmarha szekciókban.

Az ipari kiállítók között pedig minden elméleti tudás és szakmai kellék, eszköz megtalálható, megtelik három nagy csarnok és számos kültéri sátor, pavilon a szakmai iparágak képviselőivel, s az állatok mellett a legkorszerűbb mezőgazdasági gépek töltik be a 17 hektáros kiállítási területet.

Egyszerre legalább 3 helyszínen folynak a szakmai programok, tenyészállat bírálatok és szabadidős bemutatók, így mindenki és minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő látnivalót.  Idén a KAP konferencia – a NAK szaktanácsadói részére akkreditált rendezvény - három előadása kiemelten az állattenyésztésre fókuszált.

A kiállítás az elmúlt 29 év során megtalálta a saját arculatát, szakmai helyét, amit mindig tud színesíteni új programokkal, de az alapvető értékrend kialakult, melynek lényege a  szakmaiság. Kiválóan tükrözi ezt, hogy a kiállítók és a szervezők között rendkívül jó szakmai együttműködés a jellemző, mindenki a kiállítás sikerén dolgozik minden szinten.

A 2022-es kiállítás magas színvonalon felkészített és bemutatott szép tenyészállatokat és a legkorszerűbb technikát, technológiát felvonultató ipari kiállítókat hozott Hódmezővásárhelyre.

Mihók Sándor professzor használta az abszolút partnerség kifejezést a kiállítás záró napján, amikor a szervezők szűk köre azon melegében megvitatja a három nap lényegét. Bár professzor úr egy kicsit szűkebb értelemben használta ezt a fogalmat, de mégis ez illik legjobban arra, ahogyan a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat értékelni lehet.

Abszolút partnerség – minden szinten: remélhetőleg ezt érezhette minden kiállító és látogató. Hogy a szervezők kezdettől fogva igyekeztek a tőlük telhető legtöbbet megtenni a kiállítás sikeréért. Mivel ez egy olyan csapatmunka, ami 29 éve folyik, így minden szinten érezhető ez a mentalitás. Kiváló az együttműködés a MÁSZ-szal és tagszervezeteivel, az állattenyésztőkkel és minden ipari és egyéb kiállítóval is. Ez a közös szakmai munka a kiállítás legnagyobb érdeme és sikerének titka.

A hódmezővásárhelyi három nap remélhetőleg mindannyiuk számára ünnep, eszmecsere, néha vita, de a lényeg, hogy előrevivő, együtt gondolkodáson alapuló párbeszéd.

Hiszen aki állatokkal, földdel dolgozik, az itt akar élni, az itt akarja megkeresni a betevőjét, nem akar sem elmenekülni, sem máshol keresni a boldogulását.

Együtt

Közösen

Hogy mindenkinek jó legyen!

A 2022-es kiállítást 55 293-an keresték fel a rendezvény három napja alatt.

A 233 tenyészállat kiállító mellett 217 ipari cég, vállalkozás vett részt a legnagyobb hazai állatkiállításon 2022 május 5-7 között Hódmezővásárhelyen.

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok legszebb állatai és díjnyertes tenyésztői

Az egyes állatfajták részletes díjazását megtalálhatja honlapunkon az alábbi linkekre kattintva!

KÉPGALÉRIÁK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?