2024. április 27. szombat Zita

Nagy lendületben a Marton Genetics

Agro Napló
A vetőmagszaporító, -termeltető és -forgalmazó Marton Genetics cégcsoport nevében pályázó Bázismag Kft. kapta a 2021. évi „Agrár Innovációs Díjat” a 30. Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén.
A fényképen (balról jobbra): Sándorfy András, Marton Genetics; dr. Juhász Anikó, helyettes államtitkár AM; dr. Balla Zoltán, Marton Genetics.

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2021. évi pályázaton a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológilailag aktív anyagokkal történő kezelésével nyert a Marton Genetics cégcsoport. Megalakulásunk óta először ismerik el munkánkat ilyen magas szinten – nyilatkozta Sándorfy András ügyvezető és csapata nevében is kifejezte örömét, hogy mostantól az MG is tagja a Magyar Innovációs Klubnak.
A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén az innovációs és technológiai miniszterrel, elsősorban a gazdasági mutatók − az elért többleteredmény, többlet-árbevétel − és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki az elmúlt év kiemelkedő innovációs teljesítményeit.

A szántóföldi növénytermesztés agronómiájában újszerű, konkrétan a talaj tápanyag-gazdálkodásának javítását célzó, immáron díjnyertes projekt menedzselését Sándorfy András ügyvezető indította be 2020 őszén. Céljuk az volt, hogy a kiváló adaptációs és stressztűrő genetikai háttérrel bíró martonvásári kukorica és őszi kalászos vetőmagok használati értékét, a ter­mesztés biztonságosságát még tovább fokozzák úgy, hogy azt a vetőmag bevonataként alkalmazva, a csávázószer kiegészítéseként vetéssel egy menetben juttassák a talajba, ahol kifejti hatását. A termék, a speciális spóraképző baktériumtrágya, az Mv Supary már bizonyított, ám az újszerű, az igazán innovatív lépés, vagy nevezzük piaci magatartásnak azt tekintette a bírálóbizottság, hogy a Marton Genetics ezt mindenki számára elérhetővé tette és teszi terveik szerint évről évre!

Még piacvezető vetőmagforgalmazóként is nagy vállalkozás az, hogy az így kezelt martonvásári kukorica és az őszi kalászos vetőmagokat hírvivőként a kukoricaterület 10%-ára, a martonvásári búzákat mintegy 20 ezer hektárra vetették el partnereik. Környezetvédelmi és minden más szempontot is figyelembe véve a termelők zöme választotta a kombinált csávázású szaporítóanyagot, mert a program hatékonyan mobilizálja a növények számára felvehető ásványi anyagokat, kiszorítja a kórokozókat a gyökérzónából, ezáltal javul az abszolút szárazság és stressz­tűrés az adott kultúrában. Gyakorlatilag a szokásos csávázószereket kiegészítik endospórát képező, rendkívül ellenálló baktériumtörzsekkel, melyek túlélik a szárazságot, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a szélsőséges pH-nak, táplálékként tekintenek a szármaradványokra, képesek bontani a kitint és visszaszorítják a növénypatogéneket. A termék felhasználása aszályos időszakban kifejezetten ajánlott.

Sándorfy András ügyvezető a díjátadón megköszönte a martonvásári vetőmagot használó gazdálkodóknak a bizalmat, hogy velük együtt léptek egy nagyot a fejlődés útján. – A pályázat benyújtásakor még nem tudtuk, hogy a „vizsgaidőszakot” az élet előrehozza, műtrágya-árrobbanás és -hiány, valamint korai aszály sújtja a mezőgazdaságot. Mind a tápanyag-gazdálkodás optimalizálásában, mind az aszály okozta károk mérséklésében előnyben lesznek azok a termelők, akik a MG cégcsoport supary-s fémzárolt vetőmagjait vetették el, alkalmazva ezzel az agrárium egy korszakváltó, martonvásári megoldását, mellyel a termelés biztonságosabbá, és a gazdálkodók élete egy kicsit könnyebbé válik.

A martonvásári termékek közül 2022-ben nemcsak a legkeresettebb hibridek és fajták kapnak kombinált vetőmagkezelést, hanem az újonnan piacra kerülő termékek is, hogy minél többen tapasztalhassák meg a baktériumtrágyázás költséghatékony előnyeit a kiváló minőségű vetőmagok által nyújtott termésbiztonsággal együtt.

AZ INNOVÁCIÓ EREDMÉNYEI: a Marton Genetics cégcsoport meghatározó kukoricahibridjeinek teljes 2021. évi termésű tételeiből 91.337 zsák kapott biológiailag aktív csávázást, összesen 5.224 litert, biztosítva a kellő fajtaszortimentet és mennyiséget. Ez már elegendő alapot biztosít a megfelelő üzemi referenciák, tapasztalatok értékelésére és a továbblépéshez. Az őszi búza vetésterületéből több, mint 20 ezer hektárra jutott speciálisan kezelt martonvásári vetőmagból. Az innováció 2021-ben 2625 M Ft nettó árbevételt eredményezett.

-x-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
„Mi nem engedünk a 48-ból…”

„Mi nem engedünk a 48-ból…”

Vetőmagot vagy terményt előállítani két különböző agronómiai feladat, bár a szántóföldi növénytermesztés része. Míg a szaporítóanyag – legyen az hibri...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!