Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Agro Napló2021. október 8. 13:06

Az őszi talajművelést megnehezítette a hosszan tartó aszálynak beillő időjárás. Sok helyen nagyon sok mm csapadék hiányzik. Ezeken a földeken igen nehéz a betakarítás után jó magágyat készíteni. Sajnos nagyon kevés termelőnek van Tiger - Optipack gépkapcsolata, mert a talajművelésnél most ez a nyerő.

A Tiger nagyon intenzíven meglazítja a talajt, visszatömörít, és a vontatott Optipack SD henger pedig a rögöket töri illetve visszanyomja a földbe. Azok a nagyobb földrögök, amelyeket nem sikerült szétzúznia, majd a talajban szétesnek.

 

Tiger - Optipack nyerő kapcsolat

 

Az őszi vetésűeknek nem is kell a nagyon finom aprómorzsás magágy, mert a téli csapadék hatására a felszín nagyon letömörödhet és a vetés tavaszra levegőtlenné válik. Természetesen ezen is lehet majd segíteni, és látni is, hogy egyre több termelő elkezdett gyomfésűvel mozogni a földeken!

A talajművelés, már aki végez ilyent, a talaj szerkezetének rombolásával történik. Amennyiben a testünkről jól lehántjuk a bőrünket az sem esik jól, na ezt csináljuk a földdel is. Amennyiben mégis talajművelést végzünk, mert kell, figyeljünk oda, és azt csináljuk, amit a föld megenged! Az apám és nagyapám is így csinálta, egy kicsit régimódi, a hagyománymegőrzést nem biztos, hogy a szántóföldön kell művelni. Az a templomba járásnál kezdődik, és valahol a művelődési ház környékén zárul.

 

Sprinter 6 ST

 

Azt észre kell venni, hogy a klímaváltozás a nyakunkon, ez egy normális ciklikus történet a Föld történetében, aminek a felgyorsulására manapság egy kicsit az emberi tevékenység még rá is segít. Ezért az ellene történő védekezés politikai elhatározásait az alkalmazkodni tudó mezőgazdasági termelők ki tudják majd használni. Aki a fejét a földbe dugja ott a szenteltvíz sem segít!

Az idei ősz is megmutatta, és különböző internetes fórumokon el is lehet ájulni attól, hogy egyesek mit nem képesek művelni a drága anyafölddel. Az erőszak az erőszak marad, csak a mezőgazdaságban másképp jön a büntetés! A talaj természetesen nem mindenütt egyforma, így van, aki most bólogat, és olyan is, aki már ezeket a sorokat nem olvassa mert hülyeségnek tartja, nála ilyen nincs.

A kötöttebb, kiszáradt, nehezen művelhető talajokon a hagyományos technológiával csak sok energia árán tudunk olyan magágyat készíteni, amiben a vetőmag biztonságosan tud kelni. Azonban a mulcsos technológiában használt különböző munkaeszközök zöme szántóföldi kultivátor, így amennyiben ezek jól vannak beállítva, akkor kevésbé rögölnek, és egyengetik a talajfelszínt. Arra törekedjünk, hogy amikor lejövünk egy művelet után a földről, akkor vetőmagágy minőségű felületet hagyjunk magunk mögött!

 

Duett csoroszlya

 

A rögös talajok vetésére olyan vetőcsoroszlyára van szükség, amelyik a rögök közé úgy rakja a magot, hogy az kikeljen! A Duett csoroszlya egy csúszó csoroszlya, ellenben különbözik a legtöbb termelő fejében rögzült csúszó csoroszlya képétől. Egy erős robusztus egység, amely a vetőgép vázához 250 kg kioldóerővel rendelkező rugós tagon kapcsolódik. Ez biztosítja, hogy sokáig bentmarad a földben, így még a NoTill-ben is használható.

 

Duett csoroszlya – vetés és műtrágyázás egy menetben

 

A csoroszlya tulajdonsága, hogy benyúl a földbe, alulról felfele megmozgatja a vetőmagágyat, e csúszó talp tömörít, így képez kemény ágyat, erre a tömörített, aprított felületre kerül a vetőmag, amit betakar a csoroszlyatest mellett elhaladt föld. Így megvalósul a „kemény ágy, puha takaró”, nagyon sok termelő által emlegetett mondat. A csoroszlyatest szeparálja el az apró morzsát a nagy hanttól, a finom föld kerül a vetőmagra először, utána a nagyobb rögfrakció, majd végül a föld felszínén a mulcs. A Sprinter vetőgéppel a bejárt felület 35–40% bevetésre kerül, ugyanis a csoroszlyák ikersávban terítik a magokat! Egyik legjobb térállás érhető így el.

 

Sprinter ikersávos vetés és a műtrágya a sávok között, alatt

 

A csoroszlya előtt és mögött is gumikerekes henger halad, ami biztosítja a pontos vetést. A Duett csoroszlyával a vetésen kívül műtrágyázni is lehet. A műtrágyát a két vetett sáv közé helyezi le, így a kis növények gyökerei nagyon hamar el tudják érni azt.

 

A Sprinter egy olyan intelligens vetőgép, amely a legnehezebb
kihívásoknak is megfelel!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
claas telematics, solis, lazító, trelleborg, felmelegedés, magazin-2021-10,