Mi újság? Gépes információk és érdekességek a nagyvilágból

Agro Napló
Lemken OptiStone 2D-s kitérést lehetővé tevő hidraulikus ekefej-biztosítás Két új középnehéz univerzális modellel bővítette a traktorkínálatát a Deutz-Fahr

Lemken OptiStone 2D-s kitérést lehetővé tevő hidraulikus ekefej-biztosítás

A szántás során gyakran találkozik az eke a talajban található kövekkel, gyökerekkel is, amelyek a beléjük ütköző ekefejek deformációját, vagy törését okozhatják. Ezért az ekefejeket nyírószeges/csavaros, rugós, vagy hidraulikus biztosítással látják el, amelyek lehetővé teszik az ekefejek felemelkedését akadályba ütközés esetén. A biztosításokat általában a károsodást okozó erőknél kisebb, ún. nyitóerőkre méretezik. Az ekéken eddig alkalmazott biztosítások, az ekefejek egyirányú függőleges felemelkedéses kitérését voltak képesek megvalósítani.

A Lemken OptiStone 2D-s automatikus hidraulikus ekefej-biztosítása két irányban – függőleges 37 cm-re és vízszintesen pedig 20 cm-re – képes kitéríteni az ekefejet, így nagyobb biztonsággal kerüli el az ekefej az akadályokat. A kitérést egy nagy szilárdságú radiál csuklós csapágyazás teszi lehetővé. Az új ekefej-biztosításokat a Lemken a Diamant és a Titán ekéin alkalmazza. A hidraulikus biztosítás kioldó ereje a traktor vezetője által, a vezetőfülkéből állítható be, a mindenkori talajban előforduló akadályok nagyságának és sűrűségének megfelelően.

Forrás: Eilbote 2021

Két új középnehéz univerzális modellel bővítette a traktorkínálatát a Deutz-Fahr

A két új modell, a Deutz-Fahr 7250 TTV és a 7250 TTV HD nem csak elegáns és modern formájával tűnik ki más hasonló kategóriájú traktorok közül, hanem több műszaki paramétere miatt is kiemelésre érdemes. A traktorokban Deutz TCD 6.1 típusú hathengeres, 24 szelepes, SCR katalizátoros, EU Stage V. környezetvédelmi normájú, 247 LE-s, energiatakarékos motor található, amelynek maximális nyomatéka 1.072 Nm. A motorhoz 505 literes üzemanyagtartály és 32 literes AdBlue füstgáz-semlegesítő folyadék-(DEF) tartály tartozik. A DF 7250 TTV modell T 7560 Compoud, a DF 7250 TTV HD pedig egy továbbfejlesztett T7780 Compoud fokozatmentes sebességváltóval készül. A sebességváltók 1800 f/min motorfordulatnál a traktoroknak ECO fokozatba maximális 60 km/h sebességet biztosítanak. ECO fokozatba kapcsolva a traktorok 1500-as fordulatnál 50, 1200-as motorfordulatnál pedig 40 km/h sebességre képesek. A sebességváltók Power Zero álló helyzeti rögzítő, ill. Power Shuttle gyors irányváltó funkciókat is tartalmaznak.

A hátsó TLT-hajtások három – 540Eco/1000/1000Eco f/min – fordulatszámon használhatók. Opciósan Dual Speed mellső TLT is rendelhető hozzájuk. A traktorokat kívánságra háromféle – 120/160/210 l/min – szállítású LS hidraulika szivattyúval szerelik fel. A hátsó függesztőmű terhelhetősége az alapkivitelnél 10 tonna, a HD típusnál pedig 11,1 tonna. A különbséget az adja, hogy az alapkivitelű modell Dana M60 L, míg a HD modell Dana M60 HD hátsó tengellyel készül. A traktorok vezetőfülkéje négy­oszlopos, rugózott, csupa üveg 360o-os kilátású tágas, komfortos és ergonomikusan kialakított, amelyben az ülés a jobb karfára telepített kezelőpulttal együtt 23o-ban mindkét irányban elfordítható. A traktorok fedélzeti elektronikája mindent tartalmaz, amely a mai precíziós műveléshez szükséges (ISOBUS, GNSS-RTK, CTM, ASM, TIM, UT, SC, VRC, Auto-Turn, XTEND), ezen túl iMonitor 3 display, SDF Fleet Paket, TBM (Trailer Brake, Management). A rakodókhoz a Profiline FZ 80.1 típusú, 3,8 tonna emelőképességű és 4,5 m emelési magasságú homlokrakodó is rendelkezésre áll.

Forrás: Eilbote 2021
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Traktor vezetőfülkék világa

Traktor vezetőfülkék világa

A traktorok vezetőfülkéje az a munkahelyi környezet, ahol a jármű vezetőjének akár naponta – ha megszakításokkal is – 8-12 órát is el kell töltenie. N...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!