Szántóföldi kultivátor – TERRANO család

Agro Napló2021. március 9. 22:37

A tél eltelt úgy ahogy, csapadék hol több, hol éppen csak elég hullott. Az őszi vetések már kérik a tápanyagot, sokan már az első műtrágyázásokon is túl vannak. A növényvédelem is hamarosan beindul, kirajzanak a permetezők a határba.

 

 

A talajművelés is hamarosan elindul, sokan elkezdik simogatni a földet, mások várnak még vele. A mulcsos talajok jobban tartják a nedvességet, lassabban száradnak fel, így sokszor elég közvetlenül a vetés előtt magágyat készíteni. Amennyiben több csapadék hullott, vagy a műtrágyát korábban kiszórtuk, így lehet egy egyengető szellőztető műveletet végezni, de érdemes arra is figyelni, hogy minden mozgatással levegőt viszünk a talajba és ez által elindítjuk a tápanyagok feltáródását. Természetesen meg kell csinálni a mag­ágyat, és amennyiben kigyomosodott a föld ezt is le kell rendezni, a kérdés mindig a mérték!

A Horsch nagyon szerteágazó szántóföldi kultivátor családdal, családokkal rendelkezik. A legrégebbi a Terrano család. Háromméteres függesztett változattól a 12 m munkaszélességűig sokfélét fellelhetünk a portfólióban. Lehetnek három- vagy négygerendelyesek, egy vagy dupla lezáró hengerrel.

 

Terrano – mérföldkő a mezőgazdaságban

 

A Terrano FX háromgerendelyes függesztett, vagy 4 m-től vontatott kivitelű, háromgerendelyes szántóföldi kultivátor. A legrégebbi és az évek folyamán többször megújult gépről van szó. A sekély tarlóhántástól, a tarlóápoláson keresztül a 25 cm mélyművelésig alkalmazható.

 

TerraCut kapa – ultrasekély talajművelés

 

A 3 méteres Terrano FX-et már 120 LE-s traktorral lehet működtetni. A Terrano előnye a kompakt felépítése mellett, hogy a 30 cm-es kapahúzás mellett, 5 cm mélyen, a MulchMix kaparendszerrel már teljes átfedéssel dolgozik, és az alapművelésben a szárnyak elhagyásával akár a kukoricatarlón sem dugul el! Egy igen sokoldalú univerzális gépről van szó. A talajműveléssel egy menetben egyengeti is a talajfelszínt. Lezáró hengerből nagyon sokfélével szerelhető. A sekély műveléshez a dupla pálcás hengerrel, pl. tavaszi magágykészítéshez. A mélyművelésnél, a mélyreható visszatömörítés érdekében az SD hengerrel. A kultivátoros művelésnél mindig fontos, hogy a talajt vissza is tömörítsük! Így visszaáll a kapillaritás, és megszüntetjük a légüres tereket a talajban!

 

Terrano FX RollFlex hengerrel tarlóhántásban

 

A Terrano GX egy továbbfejlesztett változata a vontatott FX-nek. Itt már a mélységállítás lehet akár hidraulikus is, és ezenfelül dupla lezáró hengerrel is lehet szerelni úgy a három, mint a négygerendelyes kultivátort. A futómű a kapamező és a henger között helyezkedik el, így a négygerendelyes Terrano GX is fordulékony marad a szántóföldön. A TerraGrip kapatartók 570 kg-os kioldó erővel tartják a kapákat a talajban, és ezenfelül amennyiben valamiben elakadnának, képesek a 30 cm magasságú kiemelkedésre. A három- ill. négygerendelyes kultivátorok húzástávolsága 31 cm, így a bekeverésben nincs különbség! A négygerendelyes kultivátor annyival tud többet, hogy az extrém nagy mennyiségű pl. kukorica szármaradványban is jól dolgozik, valamint több ideig van a föld a kultivátorban, így jobb az egyengető hatása.

 

Terrano GX – kukoricatarló művelésen SteelFlex lezáró hengerrel

 

A Terrano MT a négygerendelyes kultivátor azon változata, ahol a mellső két kapasort rövidtárcsával helyettesítették. Tulajdonképpen kapott egy rövidtárcsát, és utána van két kapasor, ami mélyre lazít és kever. A kapák mögött találjuk az egyengető tárcsákat, valamint a hengert, amely lehet szimpla vagy dupla. A rövidtárcsa sekélyen, 5–13 cm mélyen keveri a szármaradványt, nagy fordulati sebességének köszönhetően, aprómorzsás talajt készít. A kapákat a TerraGrip kapatartók biztosítják. A kapaszárakra különböző kapák szerelhetőek. Megtalálható a MulchMix kaparendszer, vagy abban az esetben, ha csak lazítani kell, mert olyan szárazság van, hogy „szikrázik”, akkor az LD vagy a még kevesebbet mozgató ULD kapa dolgozik. Ez a gép akár a nagyon nedves talajokon is jól dolgozik, mivel a sekély művelést kombinálni tudjuk a drénezéssel.

 

Terrano MT sekély keverés – mély lazítás

 

A MulchMix kaparendszer egyik leguniverzálisabb a piacon. A sekély tarlóhántáshoz a kapaszárnyakat alsó pozícióba lehet tenni, így az orrbetét és a szárny között kisebb a távolság. Az intenzívebb bekeverésért tarlóápolásnál a magasabb pozícióba kerül a kapaszárny, így tarlóápolásnál már nagyobb intenzitású a bekeverés. Amennyiben 15 cm-nél mélyebben dolgozunk, úgy a szárnyakat le lehet/kell szerelni, és csak a lándzsa rész marad fent, így egészen 25–30 cm mélységig tudunk talajt művelni. Amennyiben nagyon nagy a szárazság, vagy relatív kevés a szalma, pl. repce után, és azt már az első munkamenetben szépen bedolgoztuk, akkor az LD vagy ULD kapával végezzük az alapművelést a búza elé. Így nagy mennyiségű energiát spórolunk, nincs felesleges levegőztetés, vagyis humuszégetés, kevesebb CO2 kerül a légkörbe.

 

MulcMix kaparendszer – sekély intenzív keverés

 

A Terrano családban bárki megtalálja a neki legmegfelelőbb szántóföldi kultivátort, és mindezt kompromisszum nélkül!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
solis, öntözési technológia, trelleborg, raiffeisen, terratop, sepifeed®, mezőgazdasági előrejelzés, agrármeteorológia, vittellus, állampapír, magazin-2021-03,