CLAAS – Megkezdődött a precíziós gazdálkodási verseny (x)

Agro Napló
A FARMING BY SATELLITE elindította az innovációs ötletelős versenyét, amely a precíziós gazdálkodás széleskörű megismertetését, terjedésének ösztönzését kívánja segíteni – CLAAS szponzorként vesz részt az eseményen, közölte az AXIÁL Kft. (a CLAAS magyarországi forgalmazója) az Agro Naplóval.

Március közepén kezdődött meg a FARMING BY SATELLITE idei versenyének eseménysorozata. Az Európai GNSS Ügynökség (GSA) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EGT) kezdeményezésére a FARMING BY SATELLITE fiatal gazdálkodók, valamint gyakornokok és a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára szervezik a megmérettetést. Elsősorban a számítógépes, gépészmérnöki és mezőgazdasági tudományok területén adhatnak számot tudásukról a résztvevők.

A verseny célja, hogy folyamatosan bővítse és ismerté tegye a GNSS- (Globális Helymeghatározó Műholdas-rendszer) és a földmegfigyelő rendszerek használatát az európai és afrikai mezőgazdaságban. A cél még továbbá a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása, a hatékonyság és az erőforrások felhasználásának javítása, valamint így a környezetre gyakorolt káros hatás csökkentése is.

A műholdas adatok felhasználása elengedhetetlen ahhoz, hogy a mezőgazdasági ágazat alkalmazkodjon a globális kihívásokhoz, például a világ népességének növekedés és az éghajlatváltozás következményeihez. A FARMING BY SATELLITE verseny célkitűzése, hogy ösztönözze az európai fiatal szakembereket, mezőgazdasági termelőket és egyetemi hallgatókat a Copernicus földmegfigyelési rendszer, valamint az EGNOS és a Galileo műholdas helymeghatározó rendszerek használatára, az ehhez kapcsolódó új, fenntartható és környezetbarát megoldások kifejlesztésére.

Az idei versenyen az afrikai versenyzők egy külön díjat is kapnak, amelynek célja a kontinens közösségeit ösztönözze földterületeik sajátos szükségleteik és erőforrásaik hasznosítására, főként az önellátás javítása és a hazai mezőgazdaság fenntartható korszerűsítése szempontjait figyelembe véve.

"Ki gondolta volna, hogy a Galileo és a Kopernikusz meggyőzheti a fiatal gazdálkodókat, hogy olyan technológiai hozzáértésű vállalkozókká, szakemberekké váljanak, akik az „űradatokat” innovációs célokra használják az életminőség javítása érdekében. Szükségünk van fiatal gazdálkodókra, akik innovatívak a versenyképes, mégis fenntartható mezőgazdaság kialakításához. Természetesen kihasználják az űrtechnológiák adta előnyöket, mellyel célunk, hogy támogassuk őket ezzel a versennyel a lehető legjobb megoldás elérése érdekében” – mondta Pascal Claudel, a GSA ügyvezető igazgatója, verseny kapcsán.

A pályázók önállóan vagy csoportként is részt vehetnek a március 16-tól június 15-ig tartó versenyen. Regisztrálni online módon lehet, és a legjobb csapatok, a döntőben mérik össze tudásukat. A 10 ezer eurós nyereményt pedig a négy legjobb között osztják el.

A versenyre kapcsolatos részletes információk a www.farmingbysatellite.eu weboldalon olvashatják el az érdeklődők – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!