A terápiás dózisban alkalmazott cink-oxid-kiegészítés és a különböző rostforrások hatása a választott malacok teljesítményére

Agro Napló

Bevezetés, célkitűzés

A takarmányok táplálóanyag-tartalmának és összetételének megváltoztatása jó alternatíva lehet a választott malacok takarmányozása során terápiás dózisban (2500–3000 mg/kg) alkalmazott cink-oxid (ZnO) kiváltására a teljesítmény csökkenése és a hasmenéses kórképek gyakoriságának növekedése nélkül. Ilyen lehetőségként kínálkozik a takarmány-összetevők között a megfelelő funkcionális rostforrások alkalmazása (Molist és mtsai, 2011). Vizsgálatunk célja az volt, hogy összehason­lítsuk a különböző rostforrások választott malacok teljesítményére gyakorolt hatását a prestarter fázisban terápiás ZnO-dal kiegészí­tett takarmánnyal etetett csoport teljesítményéhez képest.

Anyag és módszer

A vizsgálatban 192 DanBred választott malac vett részt. A malacokat átlagosan a 25. életnapon választottuk. Az átlag választási súly 6,32 kg volt. A vizsgálat során prestarter fázisban 4 kezelést állítottunk be, az állatokat 24 kutricában rendeztük el (6 kutrica/kezelés; 8 kutrica/malac). A kontroll takarmány 2500 mg/kg mennyiségben ZnO-t tartalmazott, a kísérleti takarmányokban különböző rostforrásokat (fermentálható rost (FR) és inert rostforrások (IR1, IR2) vizsgáltunk. A takarmányokat azonos nettó energia (NE: 10,4 MJ/kg) és nyersfehérje szintre (18,3%) formuláztuk. Starter fázisban mind a 4 kezelés ugyanazt a takarmányt kapta ZnO-kiegészítés nélkül.

Eredmények és értékelésük

Prestarter fázisban a ZN és a FR csoport takarmányfelvétele nagyobb volt (P

A cikk szerzője: Vida Orsolya

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!