Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Agro Napló
Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”
  Väderstad Rapid 300-400 S/C gabonavetőgépek

A 3 és 4 méter munkaszélességű Rapid vetőgépek kategóriájuk legnépszerűbb képviselői a hazai piacon, normál, valamint műtrágya-kijuttatást is végző, kombi változatban egyaránt elérhetők. A vetőgép a fűféléktől kezdve, a repcén át a babig sokféle növény vetésére használható, ugyanakkor mikrogranulátumot és csigák gyérítésére szolgáló pelletet is kijuttathatunk a segítségével. A modern formatervezés megkönnyíti a vetőgép feltöltését, kalibrálását és üzemeltetését.

A Rapid vetési elv

A maglehelyezés előtt a traktor kerekei, valamint a vetőgép vonórúdjára kapcsolt, 4 vagy 6 kerékből álló Pivot egység előtömörítést végez. A különböző gazdálkodási és talajművelési igényeknek megfelelően a Rapid számos mellső művelőeszközzel rendelhető. A művelőeszköz intenzitása – a körülményekhez igazodva – hidraulikusan állítható a traktorfülkéből menet közben is. A Rapid mélységtartó képessége a legkötöttebb talajkörülmények között is egyedülálló. Minden egyes tömörítőkerékhez két-két csoroszlya kapcsolódik egyedülálló mechanikus szerkezet útján. A csoroszlyák gumibakolásúak, így nagy sebességnél is kiegyenlített futást biztosítanak. A vetőgép csoroszlyanyomása üres magtartály esetén is 150 kg, ennek köszönhetően a csoroszlyák a legkötöttebb talajokon is könnyen hatolnak a talajba. Minden tömörítőkerék két vetősor és egy műtrágyasor zárásáról gondoskodik. A követőborona visszalazítja a kerekek által letömörített felszínt, így akadályozva meg a kapilláris nedvesség áramlását, valamint a heves esők okozta cserepesedést.

Rapid 300-400 S/C vetési séma

System Disc CrossBoard Light, a legnépszerűbb magágykészítő egység

Hidraulikus hajtású magadagoló

A Rapid 300-400C/S vetőgépek magadagoló tengelyét hidromotor hajtja, amely az aktuális sebességértékeket egy radartól kapja. Ez a nagyon megbízható rendszer garantálja a precíz magadagolást, ráadásul nem érzékeny sem a vibrációra, sem pedig a lejtésszög megváltozására. A kalibrálás folyamata is rendkívül egyszerű. Minden sornak kettős magadagoló kereke van, az egyik a nagy magvú, másik az aprómagvú növények vetésére szolgál.

A hidraulikus hajtás lehetővé teszi a menet közbeni magmennyiség állítását

Nagy tartályméret – lenyűgöző teljesítmény

A nagy napi teljesítmény zálogaként a Rapid 300-400C/S vetőgépek nagyméretű tartállyal (3000–4350 liter) rendelkeznek. A tartály formatervezése és nagy beömlőnyílása gyorssá és biztonságossá teszi a feltöltést. A műtrágya kijuttatására is alkalmas, kombi Rapid 300-400C típusok tartályában állítható válaszfal osztja meg a műtrágya és a vetőmag rendelkezésére álló űrtartalmat.

Vetéssel egyidejű műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttatás

Fókuszban a használhatóság

A Rapid 300-400C/S vetőgépek modern formatervezésének középpontjában az egyszerűség, valamint a könnyű kezelhetőség és hozzáférhetőség áll. A minden oldalról megközelíthető munkaállvány segítségével a gépkezelő könnyen hozzáfér a tartályhoz, a megadagoló rendszerhez és a vetőgép más fontos részéhez is. Az iPad alapú Väderstad E-Control vezérlésnek köszönhetően a vetőgép kalibrálása egyszerűen végrehajtható. A tartály nagy beömlőnyílása gyorssá és biztonságossá teszi a feltöltést.

Modern vezérlés

A modern iPad alapú vezérlő rendszer, azaz a teljes adat- és funkció elérést biztosító Väderstad E-Control vezeték nélküli adatátvitellel kapcsolódik a munkagépekhez. Az E-Control előnye a felhasználóbarát, távirányítással működő kalibrálásban is megnyilvánul. Az E-Control legfrissebb szoftververziója egyszerűen letölthető a gyártó weboldaláról, így a Rapidot használó termelők biztosak lehetnek abban, hogy mindig a legújabb innovációkat használják a mindennapokban. ISOBUS GPS segítségével lehetőség nyílik a megmennyiség automatikus változtatására, valamint a táblavégi fordulók felismerésére.

Minimális karbantartási igény

A vető- és művelőtárcsák gondozásmentes csapágyazással készülnek, ráadásul ugyanazon csapágytípust használja a gyártó a vető-, a műtrágya- és a művelőtárcsáknál is. A tárcsaagyak kialakítása megakadályozza a szármaradvány és a gyomok feltekeredését. 2018. január 1. után gyártott művelő- és vetőtárcsákra élettartam garanciát vállal a Väderstad, ami azt jelenti, hogy amennyiben rendeltetésszerű használat mellett repedés vagy törés keletkezik a tárcsán – és annak elhasználódása nem haladja meg a 20%-ot –, azt a gyártó térítésmentesen kicseréli.

A gondozásmentes csapágyak lecsökkentik a karbantartásra szánt időt Vaderstad Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!