2024. május 21. kedd Konstantin

Caffini permetezők téliesítése (x)

Agro Napló
Az őszi munkák végeztével a permetezőket fel kell készíteni a több hónapos téli tárolásra. Két szempontot érdemes szem előtt tartani: a folyadékok megfagyásával járó térfogatnövekedés károsító hatásának megakadályozását, illetve a problémamentes tavaszi munkakezdés érdekében hibamentesen, kijavított állapotban kerüljön tárolásra a gép, a kellemetlen meglepetések megelőzése érdekében.
Amennyiben ezt megtesszük, akkor elkerülhető a tavaszi munkakezdés előtti sürgős javítás vagy megelőzhető egy váratlan meghibásodás miatti késlekedés. A megfelelő karbantartás nem csak az üzembiztosságot, hanem az üzemeltetési költségeket, sőt akár a környezetvédelmet is szolgálhatja (gondoljanak csak egy munkahenger hibás tömítésére és az ott környezetbe jutó olajra).
Mosás

A karbantartás általános kezdő lépése a permetező belső, majd külső tisztítása. A mosás során be kell tartani a környezetvédelmi előírásokat a vegyszerek kezelésével kapcsolatban. A korszerű permetezőkön külön tisztavizes tartály biztosítja az átöblítéshez, mosáshoz való vizet a szivattyú, a szelepek és a vezetékrendszer tisztításához. Ehhez a tisztításhoz a permetező saját szivattyúja használható. A főtartály átöblítését 360°-ban forgó fúvókák végzik, amihez a vizet szintén a szivattyún keresztül, a tisztavizes tartályból kell nyerni. Amennyiben permetezője nem rendelkezik tartálybelső-mosó fúvókával, azt utólag is be lehet építeni, új permetező vásárlása esetén pedig érdemes az opciós listából ezt kiválasztani, hiszen mindössze néhány tízezer forintos, de nagyon hasznos tétel. A belső mosás során a vegyszerbekeverő se maradjon ki! A belső mosás végén ellenőrizze a fúvókákat és amennyiben valamelyiknél a csepegésmentes fúvókatartó membránja nem zár rendesen, úgy cserélje újra a membránt! Külső mosás történhet nagynyomású mosóval vagy amennyiben a permetezőhöz opcióként rendelt külső mosót, akkor a tisztavizes tartályból a szivattyú által nyomott víz segítségével. A megfelelően tisztán tartott gép korrózióvédelme tovább érvényesül, az esetleges hibák, repedések könnyebben észrevehetőek. A belső mosás pedig a szelepek, szűrők, fúvókák és a szivattyú élettartamát növelik.
Átvizsgálás

Mosás után ellenőrizze a keretmozgást, a tömlők a mozgás során ne feszüljenek! A vázat és a keretet ellenőrizze, repedéseket, problémás helyeket keresve és amennyiben hibát talál, azt javítsa ki! Ellenőrizze továbbá a csavarkötések feszességét! Ez időigényes feladat lehet, de sokat spórolhat vele, mivel ha például a rázkódás hatására a tartályfelfogató csavarok valamelyike fellazul, úgy károsodhat a tartály, amelynek javítása sok munkával és szezonban drága időkieséssel jár. Ellenőrizze a fúvókák kopottságát! Amennyiben elkoptak, úgy a tél folyamán választhat a folyamatosan változó, fejlődő kínálatból.
Légzsák

Ha légzsákos rendszerrel is szerelt a permetező, ellenőrizze a légzsákot, szakadást, repedést keresve. Az időben felfedezett probléma még javítható lehet, és a drága légzsákot így nem kell kompletten cserélni.
Szűrők

Tisztítsa meg és ellenőrizze mind a nyomó, mind pedig a szívó oldali szűrőket, és ne feledkezzen meg a szakaszszűrőkről sem (amennyiben vannak). Szükség esetén cserélje újra őket; ha nem tudja eldönteni, hogy cserélni kell-e, akkor inkább cseréljen!
Zsírzás

Zsírozza meg a zsírzószemmel ellátott forgási pontokat! Zsírozza be továbbá a szórókeret-magasságállítás vezetősínjét! Vontatott permetező esetén ellenőrizze a kerékcsapágyakat, szükség esetén végezze el a csapágyak zsírzását! A nem megfelelően zsírzott helyek a munka során fokozott kopásnak vannak kitéve, a hosszabb tárolás esetén pedig a korrózióval szemben kitettebbek.
Hidraulika-rendszer, munkahengerek

Amennyiben a permetező hidraulikus keretnyitással vagy légzsákos rendszerrel van felszerelve, ellenőrizze a hidraulikacsöveket, repedést, szivárgást keresve; amennyiben talál, cserélje azonnal! Ellenőrizze a csatlakozásokat, a munkahengereket, szivárgás esetén cserélje a tömítéseket! A hosszú tárolás során a munkahengerek lehetőleg behúzott állapotban legyenek tárolva; amennyiben ez nem lehetséges, úgy a munkahenger szárait zsírspray-vel alaposan fújja le, így nem korrodálnak be a szárak.
Elektromos rendszer

Az elektromos csatlakozókat, a világítás és a szabályzó számítógép csatlakozóját fújja be korróziógátló spray-vel, amely kifejezetten az elektromos részekhez való. Az elektromos csatlakozókat úgy helyezze el téli tároláskor, hogy közvetlenül vízzel ne érintkezhessenek.
Szivattyú

Ellenőrizze a szivattyú olajszintjét és az olaj állapotát. Az olajszintet melegen kell ellenőrizni, és ekkor az alsó és felső érték között kell lennie. Szükség esetén megfelelő motorolajjal pótolja a hiányzó mennyiséget; túltöltés esetén a felesleges mennyiséget a kupából kinyomja a rendszer. Amennyiben az olaj szürke, úgy víz került bele, tehát vagy az egyik szivattyúmembrán vagy a légüst membránja átereszt, cserélni kell. Ha a szivattyú által generált nyomás ütemesen ingadozik, akkor a légüst nyomása nincs megfelelően beállítva.
Fagymentesítés

A téli fagymentesítés két módszerrel történhet. Lehet teljesen vízmentesíteni a rendszert. Ekkor az összes csővezetékből, szelepből, valamint a szivattyúból le kell ereszteni a vizet. Ehhez segítségképpen sűrített levegőt lehet használni. Ne felejtse el, hogy amennyiben a kerámiabetétes fúvókákban víz marad, és megfagy, a kerámia a ridegsége miatt összetörhet, így azokat érdemes leszerelni és száraz helyen tárolni. Ez a módszer olcsóbb, bár több szereléssel jár, valamint kockázatosabb, mint a fagyállóval való feltöltés. A fagyállóval való téliesítés előnye, hogy a fagyálló a membránokat a tél folyamán nem hagyja kiszáradni, így azok nem károsodnak a mínuszokban.
A fagyállóval való feltöltés előtt a tartályokból le kell üríteni a vizet, majd a permetező méretétől függően 20-40 liter tömény fagyállót kell a vegyszerbekeverő tartályba, vagy ha az nincs, akkor a főtartályba tölteni. A betöltött tömény fagyálló-koncentrátumot a komplett rendszeren, a szivattyún, a szelepeken és a fúvókákon egyaránt át kell járatni. Ellenőrizze a fúvókákon kiáramló fagyálló-víz keverék fagyállóságát; ennek minimum mínusz 20- 25°C-ig megfelelőnek kell lennie. Mindkét módszer esetén ajánlott fokozott figyelemmel lenni a nyomásmérő órára. A hagyományos mutató, burboncsöves mérőóra vékony csöveibe a fagyálló nem mindig tud megfelelően bejutni, és amennyiben ott a víz megfagy, az tönkreteheti a mérőórát.
Téli tárolás

A permetezőket lehetőleg mindig, de hosszabb tárolás esetén mindenképpen fedett, fénytől védett helyen tároljuk, mivel a gépen lévő sok műanyag alkatrészt az UV-fény károsítja. A téli tárolás során a vontatott gépeket érdemes felbakolni, a kerekekben pedig csökkenteni a nyomást, így a gumikat lehet kímélni.
 
Novemberi Caffini permetező akciók!
 

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.
+36-30/627-8052
szegana1@t-online.hu

Email
Weboldalunk
Facebook
YouTube
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06