2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Agro Napló
Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”

Väderstad Spirit R 300S pneumatikus gabonavetőgép

Az agilis megjelenésű Spirit R 300S egy pneumatikus gabonavetőgép, amely 3 méter munkaszélességű modell formájában rendelhető. A Spirit R 300S a kisebb vetőgépek minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, ugyanakkor innováció és precizitás tekintetében felveszi a versenyt a nagy munkaszélességű típusokkal. A nagy napi teljesítmény, a precizitás, a megbízhatóság és a felhasználóbarát megoldások teszik az új Spirit modellt minden termelő számára vonzóvá.

Újgenerációs magadagoló

A Spirit R könnyen hozzáférhető és egyszerűen kezelhető Fenix III magadagoló egységgel van szerelve. Az adagoló a kis, akár 1 kg/ha vetőmagdózist épp olyan pontosan kezeli, mint a nagyobb mennyiségeket (1–500 kg/ha, 5–15 km/h). A Fenix III egyik fontos egysége maga a puha gumiból készülő adagoló henger, amely tömíti is a rendszert, így csökkenti a szállító levegő, és ezáltal az üzemanyagigényt is. A Fenix III által adagolt vetőmag elosztásáról két elosztófej gondoskodik, ami lehetővé teszi, hogy a gépkezelő a traktorfülkéből oldja meg a félgéplezárást. Ennek köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el szabálytalan alakú táblák vetése során. A vetőmag-megtakarítás mértéke elérheti az 5–8%-ot is, miközben a csírázás és a kelés feltételei is kedvezőbbek a rávetés elkerülésével.

A Fenix III adagoló 1–500 kg/ha magmennyiség kiadagolására képes

System Disc Aggressive – a leguniverzálisabb magágykészítő egység

A mellső művelőeszközök megválasztásától függően a Spirit R 300S könnyen adaptálható változó vetési körülményekhez. A mellső művelőeszközök munkamélysége és intenzitása a traktor vezetőfülkéjéből változtatható. A legsokoldalúbban használható System Disc Aggressive művelőeszköz két sorba rendezett, 45 cm átmérőjű kúpos tárcsákból áll, CrossBoard Heavy simítóval és a nélkül is megrendelhető.

A Spirit vetogépek vetési sémája

Mikor előnyös a maglehelyezés előtti tömörítés?

A maglehelyezés előtti tömörítésről a nagy átmérőjű (400x820 mm), OffSet elrendezésű mellső keréksor gondoskodik, amely a művelőeszköz és a csoroszlyák között dolgozik. A maglehelyezés előtti tömörítés különösen előnyös aprómagvú növények vetésekor, és/vagy laza talajtípusokon, valamint amikor a talaj túlművelésének vagy a bolygatást követő tömörítés elmaradásának következtében laza szerkezetű marad a magágy. Az OffSet elrendezés csökkenti a vonóerőigényt, és megkönnyíti a szármaradványos felszínen történő vetést.

Duplatárcsás csoroszlyák – van új a nap alatt

A nagy sebességű vetés pontosságának érdekében a Spirit R vetőtárcsák átmérője 380 mm. Az OffSet elrendezésű tárcsák a talajt oldalirányba nyomják, a magot pedig a magárok aljára helyezik. A két tárcsa OffSet illesztése jobb talajba hatolást, kisebb vonóerőigényt eredményez, és nem teszi szükségessé a kopás miatti utánállítást.

A tárcsák nem rakódnak tele szármaradvánnyal. A csoroszlyánkénti nyomásérték akár 90 kg-ig növelhető. Az egyedülálló TriForce gumibakos felfüggesztésének köszönhetően a csoroszlyák talajkövetése kiváló. A duplatárcsás csoroszlya a tárcsák középpontja előtt ejti le a magokat, így azok stabilan a helyükön maradnak, nem gurulnak el a magárokban. Nincs szükség semmilyen kiegészítő megoldásra ahhoz, hogy az állandó vetésmélység és a szabályos mageloszlás biztosított legyen. A két egymáshoz illeszkedő vetőtárcsa közötti nagyobb hely miatt a levegő szabadon távozik, nem hoz létre vetéspontosságot veszélyeztető turbulenciát.

Spirit vetőcsoroszlya: Van új a nap alatt

Nagy magtartály, könnyű feltöltés

Az alacsony töltési magasságú (2,3 m) és nagy beöntő nyílású magtartály 2800 liter kapacitású. A könnyebb feltöltés érdekében a munkaállvány a tartály oldalán található. A tartályba integrált ventilátor magasra helyezésével csökkenthető a beszívott por mennyisége, ami kedvezően hat a vetésminőségre.

Aktív csoroszlyanyomás

A Spirit R 300S vetőgép aktív csoroszlyanyomással készül, ami garantálja az állandó vetésmélységet változó talajkörülmények és/vagy lejtős terepviszonyok esetén is. A hidraulika rendszer szenzorjai azonnal érzékelik amint a vetőgép dombtetőre vagy laposabb fekvésű táblarészhez ér. Ekkor egy automatikusan működő hidraulikus szelep kompenzálja a megnövő vagy csökkenő nyomást. A csoroszlyák nyomása mindig egy állandó értéken van, függetlenül a vetőgéphez viszonyított munkaszögüktől. Az eredmény igen meggyőző maglehelyezésben és rendkívül egyenletes kelésben nyilvánul meg.

Az aktív csoroszlyanyomás segít a talajtípushoz való alkalmazkodásban

Csúcsmodern vezérlés

A Spirit R 300S vetőgép iPad alapú vezérlő rendszerrel működik, melynek neve Väderstad E-Control. A vetésminőség folyamatos ellenőrzésén kívül lehetőség van a művelőeszköz, a vetőcsoroszlyák, valamint a követőborona mélységének menet közbeni állítására is. A számos előnyös tulajdonság közül a felhasználóbarát kialakítás, a költséghatékonyság és az egyszerű szoftverfrissítés említhető meg.

A Spirit R 300S iPad kezelőfelülete

Vaderstad Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!