Okos döntés 2018 tavaszára – milyen szójafajtába érdemes fektetni?

Agro Napló
A jelenlegi támogatások közül igen vonzónak mondható a szemesfehérje-támogatás, míg másoknak a terménydiverzifikáció alkalmazása kedvez jobban. Az ökológiai másodvetés szigorításai miatt azonban sokan félnek a szóját alkalmazni.

Kínálatunkban megtalálható a SY Livius (000) szuper korai éréscsoportba tartozó bio- és másodvetésre alkalmas szójafajta, mellyel könnyebben teljesíthető a fent leírtak közül mindhárom támogatáshoz szükséges feltétel. Előnye, hogy jól tűri a szárazságot és jól adaptálható az ország legtöbb területére. Optimális (24–45 cm-es) sortávolsággal vetve ~550–600.000 csíra szükséges hektáronként. Jól záródó állományt képez, magasan (10–15 cm) hozza alsó hüvelyeit és elágazásra hajlamos, mely a magasabb terméshozam elérése miatt kedvező.

A szemesfehérje és terménydiverzifikáció teljesítéséhez ajánljuk továbbá az ES Mentor, az ES Mediator, az SY Eliot, a Steara, az SG Eider és a Kent szójafajtáinkat.

A legrövidebb tenyészidővel (115–135 nap) a SY Eliot, a ES Mentor és a Kent fajták rendelkeznek. Átlag terméshozamuk megfelelő körülmények és kedvező évjárathatás mellett elérik vagy meghaladják a 2–3 t/ha átlag terméshozamot. Kedvező sortávolságnak a 36–45 cm számít, ennél szélesebb (45–75 cm) sortávolságra kizárólag a SY Eliot fajta vethető. Ajánlott csíraszám 500–550.000 csíra/ha.

Kicsit hosszabb tenyészidővel (135–155 nap) rendelkezik az ES Mediator, a Steara, és az SG Eider. Optimális sortávolságnak a 45–75 cm mondható. Jól tűrik az állománysűrítést (36 cm sortávolság), de csapadékosabb évjáratban megnőhet a növényvédelemre fordított költség. Megfelelő körülmények között, kedvező évjárathatás mellett 3–4 t/ha hozamot is biztosítanak. Csapadékosabb évjárat esetén deszikkálás (állományszárítás) alkalmazása ajánlott. A szélesebb (45–75 cm-es) sortávolságra vetett állományok esetében alkalmazott sorközművelés segíti az egyenletes fejlődést, a gyorsabb állományzáródást és a gyomflóra minimalizálását. Ajánlott csíraszám 450–550.000 csíra/ha.

A fent bemutatott szójafajtáink Sclerotinia-nak, fusariumnak, vírusos és bakteriális fertőzésnek ellenállnak, jól termeszthetők I–III. termőhelyi kategóriájú szántóföldeken. Tápanyag-utánpótlásnál a kálium és foszfor utánpótlására szükséges nagyobb figyelmet fordítani ősszel, bór-magnézium-szelén kiegészítésre hüvelykötés idején.

A vetőmagok csávázás nélkül, csak oltva is elérhetőek, így zöldítés támogatás igénybevételére is alkalmasak. További információkért látogasson el honlapunkra a www.lajtamag.hu-ra vagy érdeklődjön munkatársainknál az info@lajtamag.hu e-mail-címen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zöldítsen a Lajtamaggal!

Zöldítsen a Lajtamaggal!

A Lajtamag Kft. a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hisz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!