2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett

A bálázás három árnyalata (x)

Agro Napló
A Mascar bálázók igen népszerűek a hazai piacon, de jobbára a kisebb teljesítményű fix kamrás bálázóik voltak kelendőek. A Mascar gyár hatalmas pénzeket fektetett be, hogy nagy teljesítményű, megbízható gépeket fejlesszen, amit így évek távlatából bizton állíthatunk, hogy sikerült. Lássuk, néhány gazdaság tapasztalatát, ahol az évi átlagosnál nagyobb darabszámban készülnek a bálák.

Gubik István, Kecel - Mascar Corsa 350L (2012)

A Mascar Corsa 350 L bálázó vásárlásakor még nem gondoltam, hogy ilyen jó vétel lesz ez a gép. A fix kamrás (150-es bálaméret), rúdláncos kamrakialakítású bálázót, hálós és zsineges kötözéssel rendeltük, de kizárólag hálós kötözéssel használjuk. A szalmától a kukoricaszárig szinte minden elképzelhetőt bálázunk vele. Évente átlagosan 2.000 db bálát készítünk a géppel, de volt olyan esztendő, amikor 3.000 db is készült. Ilyen igénybevétel mellett is csak nagyon kevés gondunk akadt a bálázóval, és még déli hőségben is tudtunk dolgozni a géppel.

Az elmúlt 5 évben mindösszesen 1 csapágyat kellett cserélni az egyik rúdnál, valamint a bálafeszítő rugó törése okozott problémát. MTZ-vel naponta 200 db bálát tudunk készíteni, de a bálázó „meghálálja” a nagyobb teljesítményű traktort, mert egy jobb hidraulika rendszerrel és nagyobb lóerővel bíró erőgép esetén 300 bála teljesítmény is elérhető napi szinten. A rendszeres átvizsgálást és a megfelelő helyek kenését követően egész nap megállás nélkül tudunk dolgozni a bálázóval. A vásárlásakor még nem gondoltam, hogy sikerült egy ilyen alacsony fenntartási költségű, strapabíró, egyszerű kezelésű, kiváló ár-érték arányú gépet vásárolnom, nekem abszolút bevált a Mascar Corsa.

Sípos Károly, Egyházashollós – Mascar Diavel Cut 630 (2016)

2016 év elején a korábbi Mascar Tuareg 525 fix kamrás bálázónkat szerettem volna valami gyorsabbra, nagyobb teljesítményűre cserélni. A SZEGÁNA Kft-nél újdonságként láttam a Mascar Diavel 630 bálázót, mely 130-as bálákat készít és hengeres kamrakialakítású. Nagy dilemmában voltam, hogy a jól bevált Mascar márka egy teljesen új sorozatának első darabjaiból vásároljak vagy valami más márkából válasszak, - tudtommal ez a gép a Diavel sorozat második példánya - de azért bíztam a márkában. Féltem egy kicsit a nyártól, a nappali nagy melegtől, aztán az igazi próba a 36°C-os nyári hőség és a búzaszalma volt. Végig gond nélkül dolgozott, percenként dobott ki egy-egy tömör bálát. Szecskázós változatot rendeltem, mert sokszor kell nagyon tömör, csomagolandó bálát is készítenem, zöldtakarmányt, amihez elengedhetetlen a szecskázás. Nagyon egyszerű a tömörség állítása, ez is segített, de a konstrukció és a vezérlés is együttesen, abszolút egyenletes tömörséget adott akár a magban, akár a paláston. Ezt nagy előnyének tartom ennek a bálázónak. Az 1.860 bála alatt meghibásodás mindösszesen a levételkor, a rámpába beakadva elgörbült 4 fog (azokat kiegyengettem), és az egyik hidraulika csatlakozó tömítő gyűrűnél olajfolyás volt (azt kicseréltem).

Eleinte gondjaim voltak az automata behordás leállítással és kötözés indítással, de ezer bála környékén  Sante Maschio (a képen középen, bal oldalt Sipos Károly) a MASCAR egyik tulajdonosa, aki az előszériás gépekért és fejlesztésért felelős eljött, és  megmutatta hogyan programozzam be a késleltetést a monitoron. Olyan egyszerű volt, hogy magam is rájöhettem volna. Jól esett a látogatás és az érdeklődés a géppel kapcsolatban. Október 25-én Sante ismét meglátogatott, érdeklődött a gép felől, fejlesztésként csak egy trepnit javasoltam, hogy kényelmesebben lehessen kezelni a hálógurigát. Több rosszat nem tudok elmondani a gépről, csak jót, jót és jót. Tényleg top minőség. Bárki kérdezi, merem mondani, hogy nem kell tőle félni, kezelhetőségben, teljesítményben, minőségben, megbízhatóságban megállja a helyét az elsők között.

Selyem Zsigmond Kunszentmiklós - Mascar Monster 770 körbálázó (2014)

2014-ben olyan bálázót kerestünk, mely változó kamrás, gyors, kedvező árfekvésű, kis lóerő igényű, karbantartása és kezelése egyszerű.  Számos bálázó műszaki paramétereinek és egyéb jellemzőinek összevetése után úgy gondoltuk, hogy igényeinket a SZEGÁNA Kft által forgalmazott Mascar Monster 770 bálázó maximálisan kielégíti.

A három éves használat tapasztalatai azt bizonyítják, hogy jól választottunk. MTZ-vel üzemeltetjük a bálázót, mellyel szalmában, a legnagyobb nyári melegben is egész nap 10-12 km/h sebességgel tudunk dolgozni. A rendfelszedő igen gyors, eltömődés esetén pedig az előkamra alja hidraulikusan lenyitható, így az eltömődés könnyen megszüntethető. A szalma mellett lucernát, kukoricaszárat is bálázunk, sőt zöldbálát is készítünk. Mivel csomagolunk is, jól ki tudjuk használni a változó kamraméret előnyeit, aminek köszönhetően 80-170 cm átmérőjű bálákat tudunk készíteni, ráadásul nagyon egyszerű a szabályzó monitor segítségével a bálaméret megváltoztatása. Mivel a bála magjának és palástjának nyomása is külön-külön beállítható, olyan tömör és szabályos bálákat tudunk készíteni, hogy focizni lehetne velük.   

Tekintse meg Mascar bálázó akciónkat:

Mascart Monster 770 Smart változó kamrás bálázó – AKÁR MTZ-vel is használható!

 • 0,8 – 1,7 m-es bálaátmérő
 • 2,1 m széles rendfelszedő
 • Gyors rotoros továbbító
 • Hálós kötözés
 • Automata kötözés indítás
 • 3 vagy 5 hevederes kamra kialakítás
 • Végtelenített vagy kapcsozott Continental hevederek
 • Hidraulikusan lenyitható előkamra
 • Felárért szecskázó rendszerrel is

Akciós ár: 7 390 000 Ft + ÁFA-tól

Mascar Corsa 420 bálázó – megújult külsővel
 

 • 120x120-as bálaméret
 • 2,0 m széles rendfelszedő
 • Rúdláncos kamrakialakítás
 • Hálós kötözés
 • Mechanikus kamra lakatolás (nem kell hidraulikával tartatni)
 • Könnyű hajtás, akár 45 LE elegendő
 • Déli melegben is lehet vele bálázni

Akciós ár: 4 750 000 Ft + ÁFA

Mascar Diavel Cut 630 fix kamrás bálázó

 • 1,3 m-es bálaátmérő
 • 18 hengeres kamrakialakítás
 • 2,1 m széles rendfelszedő
 • Gyors rotoros továbbító
 • Hálós kötözés
 • Automata kötözés indítás
 • Hidraulikusan lenyitható előkamra
 • Szecskázó rendszer

Akciós ár: 8 290 000 Ft + ÁFA


Legújabb Everun rakodó akcióink:

Modell
 

ER08

ER12

ER16

ER2500

Max. emelési képesség (kg)

800

1.200

1.600

2.500

Max. emelési magasság (m)

2,65

3,10

3,10

4,5

Motor teljesítmény (LE)

34

50

50

80

Fülke

Opció

Opció

Van

Van

Hidraulikus gyors eszközcsatlakoztatás

Opció

Opció

Van

Van

Elektromos irányváltó a joystickon

Opció

Opció

Van

Van

Tolatókamera

Fülkésen van

Fülkésen van

Van

Van

Földkanál

Van

Van

Van

Van

Induló ár ÁFA nélkül:

2.750.000 Ft

3.500.000 Ft

4.500.000 Ft

6.000.000 Ft

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.
+36-30/627-80-52
szegana1@t-online.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?