Hatásos fertőtlenítés fagypont alatt? (x)

Agro Napló
A probléma: Tartós fagypont alatti időjárás esetén a kültéri lábfertőtlenítők befagynak. Azonban használatuk elengedhetetlen az állattartó telepek higiéniájának megőrzése szempontjából. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Általános megoldásként javasolható, hogy a telepeken a fertőtlenítő szer mellé téli ablakmosó folyadékot öntsenek, ezzel kiküszöbölve a lábmosó befagyását. A lábmosó így valóban nem fagy be, azonban figyelembe kell venni, hogy a piacon kapható fertőtlenítőszerek hatékonyságát erősen csökkenti a hozzáadott ablakmosó folyadék használata! Mi ennek az oka? A legtöbb fertőtlenítőszer kationos tenzideket tartalmaz (kvaterner-ammónium vegyület), miközben a téli ablakmosó folyadék anionos tenzideket. Az aninos tenzidek negatív töltésűek, a kationos tenzidek pedig pozitív töltésűek, ezért a két szer összekeverését követően a két tenzid semlegesíti egymást. Ennek eredményeként a lábfertőtlenítő oldat ugyan nem fog befagyni, de a fertőtlenítőhatás nagymértékben csökkeni fog! Habár szemmel láthatóan megoldódott a probléma (nem fagy be a víz), de súlyos kockázatnak tesszük ki a telepet, mert a dolgozók csizmáján keresztül számos kórokozó kerülhet behordásra az állatok közé, mert a lábmosóban lévő fertőtlenítőszer nem elég hatékony.

Mi a megoldás? Megoldásként csakis olyan fertőtlenítőszer használata javasolható, amely nem tartalmaz kationos tenzideket (kationos tenzidek: kvaterner-ammóniumsók, benzalkonium-klorid, ammónium-kloridok)! Ezt könnyen ellenőrizhetjük a megvásárolt termék címkéjén. A Panadditív Kft. az Intercid® fertőtlenítőszert javasolja a téli hidegekben is, mert ez a termék nem tartalmaz kationos tenzidet, így a termék fertőtlenítőhatása hatékony tud maradni az ablakmosó folyadékkal történő összekeverés után is. Ebben az esetben az Intercid® adagolását 2,5 – 3%-ban javasoljuk. Az Intercid® hatékonyságát az EU-s tesztek mellett, az angol DEFRA teszt (4C°-on elvégzett tesztek) és a szigorú német DVG teszt (szennyezett felületen végzett tesztek) is bizonyítja!

A téli hidegben sem szabad megfeledkezni a hatékony fertőtlenítésről, azonban azt javasoljuk, hogy körültekintően válassza ki a használni kívánt terméket! Az Intercid® fertőtlenítőszert a Panadditív Kft. forgalmazza. Amennyiben tisztítás, fertőtlenítés témában szaktanácsra lenne szüksége forduljon hozzánk bizalommal! A termék megvásárolható takarmányadalék webshopunkban! www.panadditiv.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!